29/09/2021 u 09:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Срчани болесници једни од најугроженијих од ковида

Доктор је препоручио вакцинацију свима па и кардио-васкуларним болесницима. Каже да је свака вакцина добра

Кардиоваскуларни болесници су једна од најугроженијих група када је коронавирус у питању, казао је доктор Небојша Булатовић гостујући у Јутарњем програму на ТВЦГ, преноси портал РТЦГ,  поводом Међународног дана срца.

Булатовић напомиње да се тај дан ове године обиљежава под слоганом "Користи своје срце и повежи се срцима". Напомиње да су плућа и срце нераскидива цјелина.

Он је казао да се због ковида-19 промијенило много тога у вези са пацијентима. Касније се, каже, јављају и тиме, како додаје, погоршавају своје здравствено стање.

-Због основне болести ковид погоршава обољење и опоравак тих пацијената дуже траје него код пацијената који су имали благу клиничку слику. Одражава се највише осјећајем умора који јако дуго траје, осјећајем краткоће даха, боловима у грудима која могу да сигнализираују додатна оштећења кадио система- додао је Булатовић.

Доктор је препоручио вакцинацију свима па и кардио-васкуларним болесницима. Каже да је свака вакцина добра.

-Треба се што прије вакцинисати. Само у неким акутним стањима и инфекцијама треба сачекати да то стање прође и одмах након тога се вакцинисати-казао је Булатовић.

Он додаје да је тешко рећи да је неко преминуо само од ковида.

-Све смрти су повезане са ковидом. Највише је баш смрти узрокованих кардиоваскуларним обољењима која су и раније била присутна или је због ковида дошло до његове манифестације- казао је Булатовић.

У вријеме коронавируса, додаје Булатовић, препозната је слаба физичка активност кардио-васкуларних болесника због бојазни да се управо не заразе тим вирусом.

-Управо та физичка ативност је знатно сањена и пацијенти су из својих страхова све више код куће, више пуше, више једу, тако да сви ти фактори су још више наглашени у доба падемије- казао је Булатовић.

Након преболованог корона вируса савјетује да се не почиње одмах са физичком активношћу.

-Треба се прво опоравити, не треба одмах почети физичку активност, треба се суздржавати три до шест мјесеци од физичких активности-савјетује доктор Булатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. maj 2024 21:14