Stara maslina / - FOTO: OPšTINA BAR
10/01/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanje stabla Stare masline zabrinjavajuće, početak radova do kraja sedmice

Opština Bar će se kao i do sada voditi isključivo mišljenjima i nalazima struke, te će u kontinuitetu pratiti stanje Stabla masline i efekte preduzetih mjera, uz svakako spremnost da ukoliko se ispostavi za potrebnim, budu angažovana i druga stručna lica iz inostranstva

Iz Opštine Bar oglasili su se u vezi Stare masline i kazali da je stanje stabla zabrinjavajuće. Saopštili su da je Komisija u prethodnom periodu izvršila analizu i procjenu zdravstvenog stanja stabla Stare masline i potvrdila da je glavni problem visok nivo podzemnih voda ispod Stare masline.

- S tim u vezi ugrađena su četiri pizijometra sa kojih se mjerila i crpila voda, izvšena je hemijska i bakteriološka analiza podzemnih voda kojom je ustanovljeno neznatno prisustvo fekalija koje nisu mogle uticati na zdravstveno stanje stabla, takođe, urađen je i situacioni plan katastarskih parcela oko Stare masline kao osnov za projektovanje u cilju iznalaženja trajnog rješenja za odvođenje podzemnih voda - naveli su iz Opštine.

Dalje navode da je Komisija 21.12. 2023 godine dostavila predmjer radova za izgradnju drenažnog rova i odvođenje površinskih voda sa platoa Stare masline.

- Opština Bar je već 25.12.2023. godine po hitnom postupku raspisala tender za izbor izvođača radova za realizaciju predloženih mjera, čiji postupak je završen 29.12.2023. godine, na osnovu čega je već danas sa najpovoljnijim ponuđačem zaključen ugovor o izvođenju radova na iznos od 28.960,00 eura bez uračunatog PDV-a. Početak radova na realizaciji predloženih mjera očekuje se do kraja ove sedmice, dok će nadzor nad izvođenjem radova vršiti članovi Komisije kao stručna lica koja će nastaviti da prate zdravstveno stanje masline u periodu nakon završetka radova, kao i implementaciju drugih mjera za ozdravljenje stabla masline - ističu u saopštenju.

Kazali su da "će preduzete mjere od strane lokalne uprave i stručnih lica doprinijeti poboljšanju zdravstvenog stanja Stare masline, posebno uzimajući u obzir da je nakon ugradnje i pražnjenja piziometra konstatovan određeni napredak u njenom zdravstvenom stanju, što govori u prilog da su planirani radovi na izgradnji drenažnog rova trajno rješenje."

Opština Bar će se kao i do sada voditi isključivo mišljenjima i nalazima struke, te će u kontinuitetu pratiti stanje Stabla masline i efekte preduzetih mjera, uz svakako spremnost da ukoliko se ispostavi za potrebnim, budu angažovana i druga stručna lica iz inostranstva.

Podsjećaju da je odlukom Skupštine opštine Bar od 28.12.2020. godine, proglašeno za zaštićeno prirodno dobro – spomenik prirode „Stablo Stare masline (OLEA europaea L.) na Mirovici u Baru“, čiji je sastavni dio „Studija zaštite – predlog za stavljanje pod zaštitom stabla Stare masline“ koji je pripremila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine. Osnovni cilj Studije je očuvanje starog stabla prvenstveno sprječavanjem procesa degradacije, unapređivanjem njenog statusa kroz stručni pristup koji podrazumijeva proučavanje i praćenje stanja tokom vremena.

Navode i da je početkom maja 2023. godine JU “Kulturni centar” Bar  evidentirao određene promjene na stablu Stare masline i iskazao potrebu da stručna lica Biotehničkog fakulteta iz Podgorice obiđu Staru maslinu radi utvrđivanja zdravstvenog stanja i davanja smjernica za njeno očuvanje.

"Stručni tim Biotehničkog fakulteta (nakon sprovedenih analiza) je dana 18.07.2023 godine dostavio Izvještaj o zemljišnim uslovima i agrohemijskoj analizi i Izvještaj o zdravstvenom i kondicionom stanju Stare masline. Zaključeno je da simptomi ukazuju na problem sa viškom vode u zemljištu koja zagušuje biljku i onemogućava obavljanje normalnih funkcija."

Kako je izgradnja drenaže prijeko potrebna u cilju stvaranja optimalnih uslova za rast i razvoj a kako su Izvještajem Biotehničkog fakulteta predložene tri različite opcije za izvođenje drenaže kao i prednosti i nedostaci pojedinih sistema, "Opština Bar je smatrala neophodnim formiranje stručne Komisije kako bi dobili najbolje rješenje i uslove za rast i razvoj Stare masline," dodaju u saopštenju.

- Shodno tome je predsjednik Opštine, u cilju adekvatne zaštite Stare masline Rješenjem od 22. avgusta 2023. godine formirao Komisiju za analizu stanja i predlaganja mjera od značaja za optimalan rast i razvoj stable Stare masline koju čine prof. dr. Biljana Lazović iz Centra za suptropske kulture Bar, doc. dr. Mirko Knežević iz Centra za zemljište i melioraciju, prof. dr. Sreten Tomović, Građevinski fakultet, dr Marija Markoč i Mirko Bujišić ispred JU „Kulturni centar“ Bar koji upravlja ovim lokalitetom od 2011. godine - zaključuju u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:50