Корито ријеке Рикавац / -УРА
12/12/2021 u 06:40 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Становници МЗ Стари Бар и Бар 2 траже хитну санцију корита ријеке Рикавац: Велика пријетња од поплава

Након обиласка терена констатовали смо да немамо одговарајућу механизацију за чишћење, прочишћавање и отклањање отпада из корита ријеке Рикавац, саопштили су из ДОО "Комуналне дјелатности"

Становници мјесних заједница Стари Бар и Бар 2, поучени негативним искуством од претходних година, страхују од бујичног тока ријеке Рикавац.Чињеница је да је та ријека највећа бујица у Европи која је досад стотине пута мијењала ток и често је на подручју општине проузроковала низ екстремних ситуација.Према ријечима становника МЗ Бар 2, дивља градња је додатно искомпликовала овај проблем, а комплетно корито ријеке Рикавац је прије 15 година девастирано.Истичу да је Општина покренула иницијативу за санацији корита ријеке али да извођач радова није добро одрадио посао.Како тврде, каскаде по средини корита су порушене, па је тиме ток ријеке убрзан. Они захтијевају да се уради санација корита ријеке и да се, услед обилних киша, предуприједи њено могуће изливање.

И из барског одбора Грађанског покрета УРА оцјењују да надлежне службе локалне управе неспремно дочекују сезону обилних киша, те да је корито ријеке Рикавац требало још давно очистити.

- Корито ријека Рикавац, која протиче кроз насеље Поље, није чишћено годинама. Пластичне канте, флаше и кесе нахватале су се на вишегодишње растиње у кориту и на обалама ријеке, а нијесу ријетке ни значајне количине отпада већег размјера и дивљих сметлишта.Све то заједно са корјењем чак и вишегодишњег дрвећа у великој мјери онемогућавају несметан ток како саме ријеке тако и прилаз обали и ријеци.Нажалост, принуђени смо да овим путем апелујемо на надлежне општинске службе да у што краћем року очисте корито ријеке Рикавац и на тај начин спријече да, у случају обилнијих падавина, нагомилан отпад, растиње и шибље доведе до стварања брана, а самим тим и до изливања ријеке. То би осим огромне штете за околно становништво, могло да доведе и до загађења мора и животне средине - поручују из одбора УРА.

Смеће одлагати на за то предвиђена мјеста

- Надамо се да ће надлажни реаговати у што краћем року, да су досад научили лекцију и схватили какву штету доноси нерад, незнање или одлагање оваквих послова, као и да неће поново доћи до немилих догађаја и ситуације која се десила са ријеком Жељезницом. Такође, барски одбор УРА позива грађане, добровољце и мјештане насеља Поље да узму учешће у чишћењу обалног подручја у водотоку ријеке Рикавац и апелује на све становнике Бара да одлажу смеће на за то предвиђена мјеста. Сви морамо допринијети очувању животне средине - поручују из барског одбора УРА.

Из ДОО "Комуналне дјелатности" кажу да су са надлежном инспкцијом изашли на терен и обишли корито ријеке Рикавац и њеног приобаља у дијелу који протиче кроз насеље Поље.

- Након обиласка терена и утврђеног чињеничног стања констатовали смо да немамо одговарајућу механизацију за чишћење,прочишћавање и отклањање отпада из корита ријеке Рикавац.По пријему понуда од понуђача који посједују одговарајућу механизацију, Друштво је доставило приспјеле понуде инспекцији за комуналне дјелатности, туризам и угоститељство Општине Бар, која ће исте доставити надлежном Секретаријату у циљу избора најповољнијег понуђача и организовању динамике извођења радова- саопштавају из барског Комуналног предузећа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:45