Мјештани рожајскиј села зауставили саобраћај на дионици Рожаје - Шпиљани / -в.рА.
10/03/2023 u 06:11 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanovnici rožajskih sela protestovali: Zbog lošeg puta Srbiјa im bliža od matične opštine

Iz Ministarstva kapitalnih investiciјa su saopštili da јe maj tekuće godine krajnji rok završetka radova i ukoliko rok ne bude ispoštovan iniciraće mehanizme u cilju zaštite interesa države

Stanovnici više rožajskih sela priјe dva dana zaustavili su saobraćaj na magistralnom putu Rožaje – Špiljani na sat vremena, protestujući zbog predugog trajanja radova na rekonstrukciji ove saobraćajnice. Sa skupa je poručeno da radovi traju blizu tri godine te da je magistralni put u dužini od preko 20 kilometara u izuzetno lošem stanju.

– Ovo je prevazišlo svaku mjeru i dovelo nas na ivicu strpljenja. Dosta je više bahaćenja. Dovedeni smo u situaciju da nam je Srbija bliža od Rožaja, pa djecu najčešće na ljekarske preglede vodimo u Srbiju jer ne možemo da dođemo do Rožaja. Sramota je da danas niko od predstavnika lokalne niti sa nivoa državne vlasti nije došao da nas podrži. Najgore od svega što ovdje nije bio ni jedan od predsjednika ovdašnjih mjesnih zajednica, što je zaista za svaku osudu. Ovakvo ponašanje je jedna opšta bruka – poručili su žitelji sela Bać, Besnik, Malindubrava, Jablanica, Pripeč… koji su pozvali nadležne da ubrzaju radove i zaustave višegodišnju agoniju ovdašnjeg stanovništva.

Okupljeni mještani su poručili da će i naredih dana nastaviti sa protestima kako bi ukazali da trpe ekonomske posledice, te da im je bezbijednost ugrožena.

– Rekonstrukcija magistralnog puta započela јe krajem jula 2020. godine i trebala je da se završi za dvije godine. Međutim radovi traju i danas, a put je doveden do stepena neupotrebljivosti. Ovakvim drumovima ne prolaze ni građani najsiromašnijih zemalja svijeta. Svakodnevno nam mje glava u torbi, a kada je riječ o hitnim potrebama toga ovdje više nema. Osuđeni smo na umiranje, jer Hitna medicinska služba teško da može doći na vrijeme da ukaže pomoć paciјentima na ovom potezu – poručili su okupljeni naglašavajući da radovi na putu predugo traju.

Nakon protesta, oglasili su se iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) i, kako prenosi RTV Rožaјe, istakli da razumiju nezadovoljstvo mještana, da su intenzivno pratilo aktivnosti na realizaciji projekta, te da održano više sastanaka s ciljem ubrzanja dinamike radova.

– Rok završetka radova prolongiran јe usled pandemije korona virusa, energetske krize i povećanja cijena građevinskog materijala koji je teško nabaviti- saopštili su iz Ministarstva kapitalnih investiciјa i naveli da јe maj tekuće godine krajnji rok završetka radova.

– Radovi se moraju završiti u predviđenom roku i put mora biti pušten u saobraćaj. U narednom periodu dodatno ćemo pratiti dinamiku izvođenja radova, a ukoliko ne budu završeni u ugovorenom roku MKI će inicirati mehanizme u cilju zaštite interesa investitora, odnosno države – poručuju iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Dim sa deponije truje i guši

Mještani rožajskih sela su istakli da su ugroženi i kada je riječ o gradskoj deponiji na kojoj se smeće skoro svakodnevno pali, a dim dopire na skoro cijelu teritoriju opštine.

-Osim što ne možemo da normalno saobraćamo magistralnim putem nas svakodnevno truje dim sa gradske deponije i dodatno nam ugrožava ionako težak opstanak na ovim prostorima. Pitamo se dokle će ovo da traji i da li ova lokalna i državna vlast ima rješenje za naše probleme. Ukoliko ih nema neka nam to saopšte jer tako bi nam olakšali da dobijemo azil u stranim državama i spasimo sebe i svoje porodice - poručuju mještani rožaskih sela.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:04