/ -STARI GRAD ULCINJ
12/08/2022 u 06:51 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stari grad u Ulcinju bez vode nedjeljama, gosti otkazuju boravke

Mnoge česme u gradu su suve danima, najduže u Starom gradu čiji žitelji nedjeljama uopšte nemaju vode ili je ima vrlo malo, zbog čega je u drevnoj tvrđavi situacija nepodnošljiva, a gosti otkazuju boravak

Najjužniju crnogorsku opštinu, sudeći po hidrološkoj situaciji i problemima u vodosnabdijevanju, čekaju restrikcije.

Mnoge česme u gradu su suve danima, najduže u Starom gradu u Ulcinju, čiji žitelji nedjeljama uopšte nemaju vode ili je ima vrlo malo, zbog čega je u drevnoj tvrđavi situacija nepodnošljiva, a gosti otkazuju boravak.

Iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" saopštili su da preduzimaju mjere da se poboljša vodosnabdijevanje, ali da su izvorišta u opštini Ulcinj na hidrološkom minimumu.

{embed_foto}406496{/embed_foto

– Uzevši u obzir i visoke temperature u poslednjih više od mjesec dana kao i veliki broj posjetilaca, potrošnja vode je na maksimalnim vrijednostima koje ovo društvo može isporučiti, te uzimajući u obzir ove okolnosti, očekuje se i narednih dana da imamo poteškoće što se tiče redovnog vodosnabdijevanja, uz moguće manje prekide – kažu iz ovog preduzeća. Da će biti problema sa redovnim snabdijevanjem vodom moglo se naslutiti sredinom jula kada je iz tog preduzeća poslato obavještenje da je zbog smanjene izdašnosti sa lokalnih izvorišta i povećanja potrošnje stupila na snagu odluka o zabrani nenamjenskog trošenja vode iz gradskog vodovoda. Odluka se, prije svega, odnosila na zalivanje bašti, voćnjaka i cvijeća, te na pranje betonskih i asfaltnih površina. Tada je najavljeno kažnjavanje korisnika koji se ne pridržavaju navedene odluke. Juče su iz VIК-a saopštili da su ovlašćeni zaposleni tehničke službe već dvije nedjelje prisutni u Starom gradu u cilju praćenja potrošnje kao i otkrivanja mogućih kvarova.

DUA: U Starom gradu kao u Ukrajini

Iz Demokratske unije Albanaca saopštili su da se situacija u Starom gradu može uporediti sa ratom u Ukrajini.

– Ostati usred turističke sezone bez rasvjete i vode je neoprostivo. Da turisti improvizuju sa svijetlima svojih mobilnih telefona da šetaju ulicama zamka, može se uporediti sa onim što ljudi u Ukrajini doživljavaju. Cinično je da oni koji su lamentirali za turističkom sezonom, ostave bez milosti spomenik koji je srce Ulcinja, biser koji se posjećuje i zbog kojeg hiljade turista dolaze. Apelujemo na lokalnu vlast da reaguje i mobiliše sve institucije i njihove kadrove da spase ono što je preostalo. Dajmo ovom spomeniku sjaj kakav zaslužuje – poručili su iz DUA.

– Pored ovih aktivnosti, nadležne službe za održavanja vodomjera su pristupile i čišćenju ventila kao i vodomjera potrošača u Starom radu sa ciljem skidanja nečistoće i mogućih začepljenja. Takođe se pristupilo i kontinuiranom praćenju potrošnje vode u pojedinim zonama na teritoriji opštine Ulcinj sa ciljem smanjenja nenamjenske potrošnje i povećanja pritiska u međuzoni. U međuvremenu se od potrošača u donjoj zoni Starog grada zahtijevalo da racionalnije koriste vodu, a sve sa ciljem da stanovnicima u gornjoj zoni povećaju protok vode. Apelujemo na sve korisnike javnog vodovoda a ujedno i zahtijevamo da što racionalnije troše vodu i ne koriste je za zalivanja bašta i drugih javnih površina jer svaka prolivena količina uvećava mogućnost prekida redovnog vodosnabdijevanja – poručili su iz tog preduzeća. Tvrde i da je uzrok poremećaja redovnog vodosnabdijevanja u Starom gradu i naselju Liman, velika izgradnja stambenih i poslovnih objekata u Ulcinjskom polju, što, kako ističu, nije pratilo izgradnju nove infrastrukture koja bi pratila povećanu potrošnju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. oktobar 2022 06:33