Представници општина Херцег Нови и Фоча / -пресс служба
05/06/2022 u 06:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стеван Катић и Милан Вукадиновић потписали Споразум о сарадњи и братимљењу Херцег Новог и Фоче

Партнерство ће се заснивати на повезивању у области здравственог и одрживог туризма, запошљавања, образовања и омладинске политике, унапријеђења културне понуде и развоја општина као фестивалских дестинација

ХЕРЦЕГ НОВИ – Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и начелник Општине Фоча Милан Вукадиновић потписали су Споразум о сарадњи и братимљењу два града. Како је истакнуто, партнерство ће се заснивати на повезивању у области здравственог и одрживог туризма, запошљавања, образовања и омладинске политике, те унапријеђења културне понуде и развоја општина као фестивалских дестинација. Потписивању Споразума присуствовао је амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори Бранимир Јукић. Делегацију Општине Фоча чинили су, поред начелника: предсједник Скупштине општине Срђан Драшковић, замјеница начелника Весна Рашевић и декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић. Свечаности која је уприличена у Дворани Парк присуствовали су и одборници херцегновског парламента, руководиоци градских органа, служби и предузећа, као и директор Института Игало др Саво Марић, директорица Болнице Мељине др Оливера Елез и директор Дома здравља Херцег Нови др Горан Комар.

- Ово побратимство сматрамо чашћу и привилегијом – оно је потврда пријатељства које траје годинама и јаких веза међу људима, као и обећање да ћемо се међусобно помагати и снажити, ради боље будућности за оба наша града и све грађане, поручио је Катић.

Повезани неизбрисивом историјском нити

- Градови Херцег Нови и Фоча су, прије свега, повезани неизбрисивом историјском нити јер су били столишта херцега од Светога Саве, Стефана Вукчића Косаче. На подручју наше општине и околине је немали број остатака тврђава из његовог доба, а важно је напоменути да је тадашња Хотча била на важном путу Дубровник - Ниш - Цариград и путу од Дубровника ка области Босне и Соли. Веза која је тада рођена одзвања вијековима и силе прилика и неприлика нису је нарушиле, а данас с овог мјеста поручујем да ће наша сарадња бити вјечна и остати неизбрисива - поручио је Милан Вукадиновић.

Иницијатива за братимљење стигла је из Фоче у Херцег Нови крајем прошле године, након чега су одлуке о томе усвојене у парламентима обје општине. Говорећи о областима и правцима сарадње, Катић је истакао да ће побратимски градови радити на јачању веза међу локалним управама, установама, предузећима, организацијама и појединцима.

-Медицински факултет у Фочи комплементаран је са кадровским потребама Института "Др Симо Милошевић" и Болнице Мељине. Намјера нас, као градских управа, је да повежемо стручњаке из ових установа, како би заједнички дефинисали моделе партнерства који ће бити на обострану корист, рекао је Катић.

Начелник Општине Фоча истакао је да је братимљење "круна вишедеценијске братске сарадње" двије општине, истичући да у Херцег Новом постоји јака фочанска дијаспора. Оцијенио је, да је туризам можда једна од кључних ријечи међуопштинске сарадње, али да ће полазна тачка за партнерство двије општине бити чињеница да обје имају природно богатство и значајно културно-историјско наслеђе.

-Оно на што смо посебно поносни су Богословски и Медицински факултет у Фочи, а ријеч је о регионалним центрима који су се наметнули као лидери у подручју високог образовања на мапи Балкана. Сарадњом ћемо остварити тијесну везу између нашег Медицинског факултета и Универзитетске болнице у Фочи са вашим надалеко познатим Институтом "Др Симо Милошевић" и размјењивати искуства из области медицине- најавио је Вукадиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:45