Велики пијесак / -Драган Стојановић
27/09/2021 u 07:17 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стомачни вирус харао због прљаве воде

Очекујемо да Морско добро за следећу сезону покуша да ријеши питање јавних тоалета - казао је Сенад Арабеловић

Барска ривијера је ове године забиљежила изузетну посјећеност туриста. Смјештајни капацитети на великом броју локација били су попуњени, тражио се кревет више. Након прошлогодишње неуспјешне сезоне због пандемије вируса корона, овогодишња сезона је многе изненадила и дочекала неспремне.

Интересовање гостију посебно је било изражено за одмор на Великом пијеску и у Утјехи.

Иако су туристи били задовољни дестинацијом, углавном и цијенама и услугом, било је и замјерки, а оне су се најчешће односиле на хигијенске услове и непостојање јавних тоалета.

Из ЈП Морско добро долазиле су информације да купалишту на Великом пијеску није неопходан јавни тоалет, јер и без њега оно испуњава услове Секретаријата за привреду за добијање одобрења за рад.

– Тоалети који су тражени минималним условима у погледу уређености и опремљености купалишта подразумијевају мобилне кабине – тоалете на плажама или сагласност за коришћење тоалета угоститељских објеката у залеђу купалишта. Приликом комисијског пријема купалишта то је један од услова за добијање одобрења за рад од стране Секретаријата за привреду. Како је плажа Велики пијесак, тј. залеђе плаже богато угоститељским и хотелским садржајем, корисници купалишта на том дијелу обале углавном испуњавају услов и њихови гости користе тоалете у локалима у залеђу, уз сагласност власника – поручивали су из Морског добра у јеку туристичке сезоне.

Излиле се септичке јаме

Викендаш Марко С. потврђује да су бројни стомачни вируси били управо последица коришћења морске воде за физиолошке потребе умјесто јавних тоалета.

– Сви ми овдје на Великом пијеску знамо да је због неријешеног питања канализационе мреже тешко изградити јавне тоалете. Ми смо то ријeшили код својих кућа ископавањем септичких јама, које су нажалост овог љета попустиле због великог броја туриста и излиле се, што се није дешавало ранијих година. Такође, није угоститељима баш свеједно кад им туриста у купаћем костиму усред дана дође и затражи коришћење тоалета. Због тога то углавном сви раде у води, уз већу или мању дозу гриже савјести – каже Марко.

Питање за надлежне је свакако да испитају да ли је велики број стомачних тегоба код гостију на том дијелу обале управо био проузрокован непостојањем јавних тоалета, ако се зна да то подручје нема канализациону мрежу. Да ли су угоститељи и власници хотела баш са задовољством примали госте који одједном улете у објекат и питају за тоалет?! Такође, треба провјерити и шта мисле издаваоци соба и закупци плажа о поруци да је "на конкретној локацији тешко изводљиво постављање јавног тоалета", па су гости често принуђени да море користе у замјену за јавни тоалет.

Предсједник мјесне заједнице Сенад Арабеловић каже да не зна да ли је на Великом пијеску у току сезоне постојао јавни тоалет осим могућности коришћења у угоститељским објектима, док на Утјехи у склопу једног објекта постоји тоалет који се могао користити као јавни.

– Очекујемо да Морско добро за следећу сезону покуша да ријеши питање јавних тоалета – казао је Арабеловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:57