Otkrivanje spomen-ploče Ljubiši Mrdaku / - ŽELJKO ŠAPURIć
20/10/2023 u 17:00 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Striković: Odlazak Ljubiše Mrdaka bio je epski, baš onakav kakav je i on bio

Otkrivenju spomen-ploče ubijenom Ljubiši Mrdaku prisustvovalai su brojni rođaci, prijatelji, kolege i saboraci

Porodica, veliki broj rođaka, prijatelja, kolega i saboraca okupio se da oda počast pred novootkrivenom spomen-pločom Ljubiši Mrdaku, nekadašnjem radniku obezbjeđenja "Security Guard Montenegro" u nikšićkoj novoj Pošti koji je 20. oktobra 2021. godine ubijen sprečavajući oružanu pljačku, koja se dogodila na ovom mjestu. Spomen ploča je podignuta na zidu objekta pošte u blizini mjesta gd‌je se ubistvo dogodilo.

Ispred Opštine Nikšić, u lično i u ime predsjednika opštine Marka Kovačevića prisutnima se obratio Vojin Striković koji je kazao da je Ljubiša živeo život žrtvujući brojne životne vrjednosti da bi zadobio sve ono što je smatrao pravim životnim uspjehom.

- Borio se za porodicu, dobre ljude, našu svetu Srpsku pravoslavnu crkvu. Bio je istinski Božji vojnik ovdje, na zemlji i njegovao sve one životne vrijednosti zbog kojih je bio i spreman da da svoj život - govorio je Striković.

image

Prisustvovali porodica, rođaci, prijatelji, kolege, saborci

- ŽELJKO ŠAPURIć

Striković je kazao da je Marko Kovačević bio Mrdakov prijatelj i da se lično založio sa kumovskom porodicom Vuković da se spomen-ploča podigne i pročitao riječi Kovačevića koji nije bio u prilici da prisustvuje.

- Odlazak Ljubiše Mrdaka bio je epski, baš onakav kakav je i on bio. Epski junak, na svim ratištima gdje je trebalo stati u odbranu srpstva i crkve. Dobrovoljni davalac krvi koji se i u ovoj prilici kada je trebalo na strašnom mjestu dobrovoljno upustio u borbu sa zlikovcima pred kojima ni u sudnjem času nije htio ustuknuti kao što nije ni pred kim u svom životu i pustio na ovome pločniku svoju plemenitu krv. Dragi Ljubiša, Boga si oduvijek volio i vapio za Njegovom blizinom, u Njegovu milost imamo nadu da si svojom junačkom i mučeničkom smrću ostvario svoju želju - čitao je Striković.

Ljubiša Mrdak je bio član KDDK "Sveti Sava" te je ovim povodom u nikšićkom Domu zdravlja organizovana i dobrovoljna akcija davanja krvi, a ispred ovog kluba obratio se Ratko Čvorović koji je evocirao uspomene na Ljubišu i kazao da prolaze godine nade da će se Gospod smilovati i pomoći da istina i pravda ne zaćute.

- Da progovore, da dočekamo da jedan gnusni zločin izađe na svijetlo dana, da njegovi vinovnici dobiju ono što zaslužuju. Ima pomaka, čekaćemo još, nadati se, vjerujemo u Gospoda, Gospod je veliki, a pravosuđe, vidjećemo. Brate Ljubiša, sabiraš nas i dalje iako nisi među nama, ali tu si u našim srcima, u našim mislima si kad god treba stati u odbranu pravde i istine, rodoljublja i čovjekoljublja, pa smo i danas ovdje na tvom mramoru, sa tvojom divnom porodicom i saborcima da ti odamo počast. Neka ti je vječna slava - kazao je Čvorović.

image

Otkrivanje spomen-ploče Ljubiši Mrdaku

- ŽELJKO ŠAPURIć

Ispred "Zavjetnika Tvrdoš Nikšić" i bratstva "Stupovi" obratio se Drago Mušić koji je kazao da je nebeska litija u svoje redove primila najboljeg, brata Ljubišu koji je dao svoj život i koji je Obilić novog doba, kao i da Ljubišu nikada neće zaboraviti i da će se boriti da pravda bude izvojevana, da pravosudni organi odrade svoj posao do kraja i da zločinci odgovaraju za zločin.

Ljubišin kum Petar Vuković zahvalio se prisutnima, a posebno Kovačeviću sa saradnicima, direktorici nikšićke pošte Duški Pantić, službenici Sekretarijata Opštine Nikšić Milanki Đurđevac i Vladimiru Adžiću koji su doprinijeli da spomen ploča ugleda svjetlost dana.

- Kada se ovoliko ljudi okupi poslije dvije godine na ovom mjestu, to se zove "nezaborav" jer čovjek je živ sve do momenta dok ne bude zaboravljen. Današnja slika pokazuje da će naš Ljubiša još dugo vremena živjeti, biti sa nama i moliti se Gospodu za duše naše i svih koje bi želio da jednom dana budu sa njim u mjestima gdje prebivaju duše pravednika. Neka mu je vječna slava - govorio je Vuković.

image

Kolege, prijatelji i saborci

- ŽELJKO ŠAPURIć

On je kazao da je Ljubiša živ i da se ista situacija ponovi i da zna šta ga čeka, isto bi uradio, jer bio takav čovjek i po tome će ostati upamćen.

Opština Nikšić je u saradnji sa KDDK "Sveti Sava" obezbjedila posluženje u Parohijskom domu gdje su prisutni nakon obraćanja otišli da evociraju uspomene na Ljubišu Mrdaka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:20