Група грађана блокирала радове / -Јововић
23/06/2021 u 07:08 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Судбина шуме на Чакору зависи од Владе

Комисија је извршила контролу, узела изјаве од заинтересованих страна и саставила записник. Тај записник, како нам је речено, треба да се прослиједи надлежном министарству и Влади који треба да дају одређени суд, казао је Еско Барјактаровић

Вишемјесечни неспоразуми између концесионара "Пеленгић трејд", који врши експлoатацију шуме са подручја Плава, и локалних дрвопрерађивача настављени су и јуче на локалитету Јечмиште, на планини Чакор. Наиме, група грађана је ушла у одјељење у ком је поменути концесионар сјекао шуму и неколико сати му блокирала рад. Тензије су се донекле смириле након што су на лице мјеста дошли чланови комисије коју је формирао министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић да изврше контролу у одјељењу државне шуме на Чакору са ког предузеће "Пеленгић трејд" врши експлоатацију дрвне масе. Послије вишечасовног састављања записника о извршеној контроли, представници дрвопрерађивача су саопштили да настављају борбу за спас шума на подручју Плава.

image

Одлучни да бране шуму

-Јововић

-Данас је комисија извршила контролу, узела изјаве од заинтересованих страна и саставила записник. Тај записник, како нам је речено, треба да се прослиједи надлежном министарству и Влади који треба да дају одређени суд. До тада, ми настављамо нашу борбу тако што ћемо голим животима бранити наше шуме, јер ако се настави с оваквом сјечом за нас и будуће генерације неће остати ништа. Сасвим је јасно да концесионар, наочиглед одговорних из Управе за шуме, годинама крши важеће прписе – нагласио је Еско Барјактаровић у име дрвопрерађивача.

Казао је да дрвопрерађивачи оправдано сумњају да су досадашње коришћење државних шума од стране фирме "Пеленгић трејд" пратиле коруптивне радње.

-Данас смо утврдили да, између осталог, од 2011. године фирма "Пеленгић трејд" никада није вршила примопредају радова након завршене сјече у појединим одјељењима. На тај начин је стварана могућност да се посијече више дрвне масе него што је то приказивано. Све нас то наводи на сумњу да су посриједи биле коруптивне радње и да је то довољан сигнал да држава раскине уговор о концесијама са овим концесионаром – истакао је Барјактаровић.

Величани не ометају концесионара

Предсједник Мјесне заједнице Велика Момчило Пауновић казао је јуче у изјави за "Дан" да се мјештани тог села залажу да државни органи, без мијешања са стране, раде свој посао по питању коришћења државних шума на Чакору.

-Ми не бранимо концесионару да ради оно што је договорио са државом. Тражимо да државни органи без мијешања са стране раде свој посао. Они су ти који треба да утврде да ли тамо има неправилности, а не грађани. Ми не желимо да будемо ничији адвокати, али морамо да кажемо да је предузеће "Пеленгић трејд" свих ових година здушно помагало нашу мјесну заједницу, од изградње важних путева, као што је Чакор – Мокра, до помоћи који је давао за санацију школског објекта и изградњу цркве на Ћафи – казао је Пауновић.

С друге стране, власник поменуте фирме Ратко Пеленгић казао је да ће наставити са даљом експлоатацијом дрвне масе са подручја Чакора онако како је то и суд наложио.

-Суд је изрекао привремену мјеру да могу несметано да вршим експлоатацију шуме. Уједно и надлежна инспекција је наложила да морам да из одјељења уклоним дрвну масу која ми је дата на коришћење. Зато ћу ја наставити да радиим посао који сам започео јер ту нема ништа нити спорно нити противзаконито – нагласио је Пеленгић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 15:37