/ Са тренинга у Никшићу - Шапурић
09/06/2021 u 06:15 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шуме угрожавају пожари и непланска сјеча, неопходно унапређење стратегије управљања

Професор Биотехничког факултета Јелена Лазаревић истакла је да шуме у Црној Гори највећу вриједност имају у еколошком и друштвеном смислу па тек онда у економском

 На тренингу, који је организовало Друштво младих еколога Никшића (ДМЕН), закључено је да је неопходно унапређење стратегије управљања шумама које су на подручју Црне Горе последњих деценија претрпјеле значајну штету од пожара и бесправне сјече. Професор Биотехничког факултета Јелена Лазаревић истакла је да шуме у Црној Гори највећу вриједност имају у еколошком и друштвеном смислу па тек онда у економском.

-Преко 50 одсто укупне површине под шумама чине девастиране и шуме неповољног обраста. Данас је то вјероватно и 60 одсто, казала је Лазаревић на тренингу додајући да због тога стручњаци Црну Гору доживљавају као земљу која је богата сиромашним шумама.

Шуме угрожавају пожари и прекомјерна и непланска сјеча, сматра она, а свједоци смо да се при газдовању шумама и њиховом искоришћавању не води рачуна о примјени и поштовању биолошких и узгојних мјера. Лазаревић је истакла да су индиректне штете од пожара, који су у 95 одсто случајева проузроковани дјеловањем човјека, три пута веће од директних, те да је при повољним условима потребно и до 70 година да се обнове јер пожари нарушавају природне процесе и регенерацију.

Лошем стању доприносе и берачи плодова

Директор НВО "Брезница" Милорад Митровић сматра да човјек највише угрожава шуме, истичући проблем слободног сакупљања и отворене продаје шумских плодова од којих су неки на листи заштићених врста. Шумски пожари често су подметнути управо због сакупљања јестивих гљива. Нема мониторинга, казнене политике и надзора, казао је Митровић, а ни сертификације сакупљача. Дарко Стијеповић из НВО "Центар за развој Дурмитора" државну политику управљања шумама оцијенио је лошом, док је Душко Марковић из НВО "Медија тим" истакао да је за Парк шуму Требјеса у Никшићу неопходна већа брига, као и формирање управљачке структуре за тај рејон који је у категорији заштићених подручја.

Начелник Директората за шумарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Ранко Канкараш казао је да приступање Европској унији подразумијева да се морамо окренути европским правцима развоја и слиједити концепт одрживог развоја. Канкараш је истакао да је велика грешка што је држава искључена из послова дрвопрераде, те да је било стратешки лоше оставити приватном сектору и концесионарима да се искључиво баве овим пословима што је, у крајњем, произвело више негативних посљедица. Нопходно је, сматра он, смањити притисак на шуме када су у питању концентрисане сјече у највреднијим шумским предјелима, обезбиједити финализацију производње у дрвној индустрији, извршити сертификацију шума и производа од дрвета и увећати бројност и квалитет дивљачи у нашим шумама. Канкараш је казао да је планском документацијом уређено 73,6 одсто шума у државном власништву, док је у приватним плановима покривено 99,8 одсто шума. ДМЕН је трениг организовао у оквиру пројекта "Одрживо управљање шумама за све" који финансира ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 12:21