/ -FOTO: ILUSTRACIJA
28/07/2022 u 07:58 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suša uzela danak: Prinosi žitarica u Pljevljima manji za 60 odsto

Žetva jednog hektra žitarica konbajnom košta 250 eura, a opštinska uprava daje svega 50 eura po hektru, tvrdi odbornik SNP-a Milovan Gogić

Iako se pljevaljski poljoprivrednici žale da je rod žitarica podbacio i da su ove godine prinosi manji od pedeset do šezdeset odsto, pomoći iz lokalne uprave nema.

Podrška ratarima za žetvu je ista kao i prošle godine kada su prinosi bili znatno veći i bolji. Poljoprivrednici očekuju da će opštinska uprava sagledati situaciju na terenu i da će u potpunosti finansirati troškove veoma mršave žetve.

– Prinosi žitarica su uvijek manji u vrijeme suše nego kada ima dovoljno kiše. Ove godine suša je uzela danak i podbačaj roda i do šezdeset odsto veći u odnosu na prošlu godinu. Svakako ima područja gdje je rod na prošlogodišnjem nivou, ali to su ppojedinačne lokacije- kazao je odbornik Socjalističke narodne partije u pljevaljskom lokalnom parlamentu Milovan Gogić pojaššavajući da ove godine podrška opštinske uprave mora biti znatno veća nego u ranijem periodu.

Za ratarstvo 35 hiljada

Pljevaljska lokalna uprava je za ovu godinu za Agrobudžet opredijelila 452 hiljade eura koje se dijele na 23 mjere a najviše novca je namijenjeno za subvencionisanje proizvodnje mlijeka, čak 105 hiljada eura.

Inače Agrobudžet za ovu godinu je za 42 odsto veći u odnosu na lani.

– Za mjere u ratarstvu opredijeljeno je 35 hiljada eura – navodi se u opštinskom Agrobudžetu.

Gogić navodi da bi bilo dobro da opštinska uprava u potpunosti snosi trošak žetve, a ne samo dvadeset odsto. Prema njegovim riječima, postoje sredine u kojima se izdvaja puni iznos.

– Žetva jednog hektra žitarica kombajnom košta 250 eura. Opština Pljevlja daje 50 eura, što je dvadeset odsto troška – kaže Gogić i dodaje da je lani žetva po hektru koštala 200 eura, ali je ove godine znatno poskupila.

– Opštinska uprava bi trebalo da sledi primjere opština Plužine i Berane, gdje se iz opštinskih kasa daje cjelokupan iznos za žetvu – kazao je Gogić i poručio da bi to bila prava pomoć poljoprivrenicima, posebno što je suša umanjila prinose u žitima.

Iz Meteorološke službe su pojasnili da je kiše bilo dovoljno u julu, ali je problem bio veliki razmak između kišnih dana.

– Tokom jula pala su 93 litra kiše po metru kvadratnom. Imali smo kišne dane do 5. a potom 24. jula – rečeno nam je iz ove službe.

Za odbornika Gogića, period od 19 dana bez kiše i sa izuzetno visokim temperaturama, bio je ključni za rod žitarica.

– To je period kada je kiša bila najpotrebnija. Praktično, obilne padavine od 24. jula su zakasnile za dobar rod žitarica – kazao je Gogić i pojasnio da sada sa terena dobija vijesti da je u pojedinim njivama gdje je prošle godine bilo 60 džakova žita ove godine požnjiveno 27.

Poslednjih godina sve veći broj poljoprivrednika na području pljevaljskog polja sije žitarice koje bi se koristile za prihranu stoke.

Pojava kombajna i opštinske subvencije za sjetvu i žetvu značajno su postakle mnoge poljoprivrednike da se bave uzgredno ratarstvom, ali sušn egodine negativno utiču na razvoj ratarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:00