/ - NIKOLA đURAšKOVIć -FOTO PRESTONICA
13/11/2023 u 15:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurašković: 13. novembar je dan ponosa i nade

Gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković istakao je da je Dan Prijestonice jedan od najsvijetlijih datuma u slavnoj i bogatoj istoriji Cetinja i Crne Gore, i da kao takav u sebi nosi iskru slobode i jednog herojskog vremena, učvršćujući temelje našeg grada i države

Svečanom sjednicom Skupštine Prijestonice Cetinje, danas je obilježen 13. novembar, Dan Prijestonice i Dan oslobođenja Cetinja. Svečanost je održana u Vladinom domu, uz prisustvo najviših državnih zvanica, diplomatskog kora i drugih istaknutih ličnosti iz političkog, kulturnog, naučnog i sportskog života Crne Gore.

Gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković istakao je da je Dan Prijestonice jedan od najsvijetlijih datuma u slavnoj i bogatoj istoriji Cetinja i Crne Gore, i da kao takav u sebi nosi iskru slobode i jednog herojskog vremena, učvršćujući temelje našeg grada i države.

- 13. novembar je dan kada se Cetinje sa osjećajem uzvišenosti i posebnim sentimentom sjeća svojih slavnih boraca, hiljade njihovih drugarica i drugova i 49 narodnih heroja koji su, ponešeni snom o slobodi, svojom slavnom borbom gradili slobodarsku i revolucionarnu tradiciju Crne Gore i time zavrijedili našem gradu orden Narodnog heroja. 79-a godišnjica oslobođenja našeg grada je i dan ponosa i nade koji podsjeća sve sadašnje i buduće generacije Cetinjana da sloboda nije data, već stečena hrabrošću i žrtvom njihovih predaka, ali i praznik kojim obećavamo da ćemo čuvati antifašističko nasljeđe, identitet i jedinstvo koju su generacije prije nas stekle svojim hrabrim djelovanjem- kazao je gradonačelnik.

Osvrćući se na brojne projekte koje je gradska uprava realizovala u prethodnoj godini u cilju unapređenja uslova života za sve građane Cetinja, gradonačelnik je poručio da je Cetinje grad prkosa i slobode, istorijski i kulturni centar Crne Gore, ali i grad koji se razvija i ide naprijed.

Predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujović navela je da je Dan Prijestonice datum koji podjeća na slobodarski duh kojim Cetinje odiše od svog postanka, kao i na žrtve koje su naši preci podnijeli za slobodu Cetinja i domovine.

- Naša Prijestonica uspjela je da sačuva svoj autentičan duh, mjesto koje svojim spomenicima i kulturno-istorijskom zadnjima živopisno svjedoči o prošlim vremenima ključnim za formiranje crnogorskog identiteta i državnosti. Stoga, obaveza i dužnost svih nas je da ukažemo na značaj ovog datuma koji se i dan danas pamti i poštuje, jer je cetinjska, a i crnogorska istajnost, borba i volja, iznjedrila 13. novembar kao simbol slobode našeg grada- istakla je Vujović.

Na svečanoj sjednici Skupštine Prijestonice, prisutnima se obratio i Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je čestitao Dan Prijestonice uz podsjećanje na istoriju grada "upisanu zlatnim slovima".

- Tačno prije 79 godina nakon slavne antifašističke borbe u cetinjskom kraju, izvojevana je pobjeda nad okupatorom, čime je sloboda dobila svoj puni iskaz. Ono što je započeto 13. jula 1941. godine, a što je kao luča slobode zasijalo u mraku fašizmom porobljene Evrope, dovelo je do rađanja Grada heroja, na ponos Crnoj Gori i njenoj nepokornoj istoriji- poručio je predsjednik Milatović.

On je kazao da danas državne i lokalne politike primarno moraju biti usmjerene na unapređenje infrastrukture i pokretanje investicionog ciklusa, koji će dovesti do stvaranja uslova za poboljšanje životnog standarda svih stanovnika Cetinja.  

- U naporima koje ulaže nova gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Đuraškovićem, prepoznajem istinsku posvećenost i ogromnu želju da odluke koje donosi lokalna vlast budu u funkciji daljeg razvoja ove zajednice- zaključio je Milatović.

Na svečanosti su dodijeljene studentske nagrade najboljim studentima koji studiraju na fakultetima sa sjedištem u Prijestonici, na prijedlog Vijeća fakulteta, kao i studentima koji imaju prebivalište u Prijestonici, a studiraju u Crnoj Gori i inostranstvu.

Nagrađena je Marija Ristić, studentkinja master studije na Fakultetu dramskih umjetnosti, čiji je ostvareni uspjeh u prethodnoj godini studija 10,00, studentkinja master studija na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Mirjana Marković, čiji je indeks uspjeha 10,00, studentkinja druge godine Muzičke akademija Martina Kovačević (9,77) i Iva Gopčević Čelanović, studentkinja treće godine Fakulteta likovnih umjetnost (9,76).

Dodijeljene su nagrade i studentima koji studiraju van Cetinja – studentu master studija na Fakultetu pravnih nauka Jovanu Jablanu, (9,73), studentu doktorskih studija Elektrotehničkog fakulteta Ivanu Martinoviću (10,00) i studentkinji master studija na Fakultetu likovnih umjetnosti  Kseniji Borozan (9,97).

U ime studenata obratila se Mirjana Marković, koja se zahvalila Prijestonici na izuzetnom priznanju i na kreiranju ambijenta koji promoviše istinske vrijednosti, prepoznaje i ističe značaj obrazovanja i kulture u našem društvu.

Svojim nastupima, događaj su upotpunili violistkinja Marija Đuranović, pijanistkinja Anja Abramović Vujović i Hor “Luča”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:35