Светозар Маџгаљ / фото: Милован Нововић
01/11/2021 u 06:55 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Светозар Маџгаљ из села Лопари поред шест извора на имању без воде

Дајем рок од 20 дана да све ријеше. Уколико се то не деси, обећавам да ћу каптажу и све што су изградили развалити. Па нека ме поново воде у затвор, поручује Маџгаљ

Мјештанин бјелопољског села Лопари Светозар Свеле Маџгаљ каже да је дошао у скоро безизлазну ситуацију због проблема с водоснабдијевањем. Поручује да ће због тога што је остао без воде на свом имању, на којем има шест извора, морати да предузме радикалније мјере, односно пријети да ће порушити каптажу с које се водом снабдијевају села Бабића Бријег и Кулина.

Маџгаљ истиче да годинама муку мучи да ријеши проблем који је, како наглашава, настао прије десетак и више година, када је са његовог имања, али и са имања његових комшија одведена вода за сусједна села Бабића Бријег и Кулина. Од тада траје његова безуспјешна борба да добије обећану надокнаду, али и уредно водоснабдијевање.

– На мом имању и у његовом сусједству налази се шест извора питке воде. Кад су кренули да ријеше дугогодишњи проблем лошег водоснабдијевања Бабића Бријега и Кулине на начин да тамо одведу воду с наших извора, борио сам се против тога. Ипак, како сила Бога не моли, узеше воду уз дате гаранције. Гарантовано је било да, по рјешењу тадашње Водопривреде, остане на сваком од извора једна трећина воде. То је, иначе, вода за десетак наших домаћинстава – каже Маџгаљ.

Тврди да је неправедно осуђен на тромјесечну затворску казну

Маџгаљ додаје да су га једне године, након што је срушена каптажа у Лопарима, неправедно оптужили да је то он урадио и чак га осудили на тромјесечну затворску казну.

– И данас тврдим да сам оптужен и осуђен на правди Бога. Ангажовао сам и адвоката због ове воде, и добио надокнаду од 11.400 еура. Али тај новац, иако је дошло до потврде пресуде чак и од Врховног суда, никако да добијем. Ево седам година траје ова моја борба. Ни надокнаде, ни воде – каже Маџгаљ, додајући да неће одустати од борбе за своја права.

Објашњава да село Лопари припада Мјесној заједници Равна Ријека.

– И тада сам знао да ће бити проблема и да ће нас оставити без воде. Сваку су нам кап одвели. Кажу да је та вода одведена за 37 домаћинстава из два поменута насеља. И то не би био проблем да нас нијесу оставили без воде које сада нема ни на једном од наших извора. Ја имам један мали извор који љети пресушује и на једвите јаде се сналазим да у кући имам воде – огорчен је Маџгаљ.

Због тога што нико не покушава да ријеши проблем с водоснабдијевањем, Маџгаљ је принуђен и на радикалније потезе.

– Дајем рок од 20 дана да све ријеше. Уколико се то не деси, обећавам да ћу све што су изградили развалити. Па нека ме поново воде у затвор – поручује Маџгаљ, који је незапослен и, како истиче, искључиво живи од рада на имању, на којем нема воде.

Из локалне управе су само кратко саопштили да је све урађено по закону када је одведена вода за Бабића Бријег и Кулину, и да све своје захтјеве може било ко, па и Светозар Маџгаљ, да остварује преко надлежног суда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 03:40