Свјетска банка / - РТРС
12/01/2022 u 08:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свјетска банка задржала прогнозу раста црногорске економије на 5,6 осто

СБ jе такође остала при jесењоj прогнози црногорског БДП-а у прошлоj години од 10,8 одсто

Свjетска банка (СБ) задржала jе, у новом извjештаjу, прогнозу раста црногорске економиjе у овоj години на 5,6 одсто, колико jе процjењивала и у прошлогодишњем октобру, преноси Мина.

СБ jе, у наjновиjем обjављеном извjештаjу о свjетским економским изгледима у коjи jе агенциjа Мина-бусинесс имала увид, задржала прогнозу раста црногорског бруто домаћег производа (БДП) за наредну годину на 4,8 одсто.

СБ jе такође остала при jесењоj прогнози црногорског БДП-а у прошлоj години од 10,8 одсто.

Међу осталим земљама у Европи и централноj Азиjи (ЕЦА), Хрватска би у овоj години требало да расте 5,4 одсто, Србиjа 4,5 одсто, Косово 4,1 одсто, Албаниjа 3,8 одсто, Сjеверна Македониjа 3,7 одсто и Босна и Херцеговина (БиХ) три одсто.

Економиjа jе у групи ЕЦА прошле године порасла 5,8 одсто, процjењуjу у СБ-у, будући да се домаћа потражња током већег диjела године опоравила снажниjе него што се очекивало.

Опоравак региjе додатно су подржали jачање активности у еурозони и више циjене сировина, коjи су убрзали раст извоза и повећали прилив страних дознака.

Нови подаци сугеришу да ће наjновиjи талас пандемиjе изазвати поремећаjе повезане, између осталог, са строжим ограничењима мобилности у самим земљама и међународним забранама путовања.

СБ сада процjењуjе да ће раст привреде региjе ЕЦА у овоj години успорити на три одсто будући да строже макроекономске мjере и нови таласи ширења заразе притискаjу потражњу, додаjући да су посебно угрожене земље с ниском стопом вакцинисаности.

Раст у тоj региjи наставиће успоравати у наредноj години, када се очекуjе у висини 2,9 одсто, с обзиром на настављено укидање фискалне подршке.

- Након снажног опоравка у прошлоj години, глобална привреда улази у фазу израженог успоравања због нових приjетњи ширења коронавирусне заразе, jачања инфлациjе, дуга и неjеднакости у приходима, што би могло угрозити опоравак привреда у настаjању и оних у развоjу - казали су из СБ-а.

У СБ-у процjењуjу да jе свjетска економиjа прошле године порасла 5,5 одсто, у овоj ће раст успорити на 4,1 одсто, те на 3,2 одсто у наредноj години, jер ће спласнути нагло пробуђена потражња, а владе и централне банке смањиваће програме фискалних и монетарних подстицаjа.

Банка jе тиме снизила прогнозу за ову годину 0,2 постотна бода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:38