Предавање о безбједности саобраћаја / - ФОТО: СЕУШ
27/11/2021 u 11:28 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свјетски дан сјећања на жртве саобраћајних незгода: Појас смањује за 50 одсто ризик од наступања смртних посљедица

Истакнуто је да се при брзини од 50 km/h због 1 секунде коришћења мобилног код возача јавља закашњела реакција од чак 13,8 м и тиме чак четри пута увећава могућност настанка саобраћајне незгоде

Поводом обиљежавања Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода и у оквиру серије предавања на тему безбједности, у Средњој економско-угоститељској школи Бар (СЕУШ) одржано је предавање на тему „Безбједност саобраћаја" и „Црне тачке на путевима у општини Бар”.

Предавач Борис Јанковић, специјалиста сци менаџмента јавног сектора и замјеник координатора за безбједност Интернационалне полицијске организације Црне Горе, присутне је упознао са појмовима активне и пасивне безбједности у саобраћају. Са посебним нагласком, групи од двадесет ученика указани су позитивни аспекти коришћења сигурносног појаса, као и безбједоносни ризици због непилагођене брзине, коришћења мобилних уређаја и учествовања у саобраћају под дејством алкохола.

Јанковић је, сходно научно урађеним анализама, истакао да појас смањује за 50 одсто ризик од наступања смртних посљедица, док се при брзини од 50 km/h због једне секунде коришћења мобилног код возача јавља закашњела реакција од чак 13,8 м и тиме чак четри пута увећава могућност настанка саобраћајне незгоде. Присутним ученицима апострофирана је чињеница да је поред вожње под дејством алкохола и лоше психофизичко стање учесника у саобраћају најчешћи узрок несрећа.

Због узраста присутних, као и околности да су неки од њих и сами млади возачи, истакнуто је да се повратне информације о саобраћајим незгодама са тешким посљедицама неправилно преносе и неискрено саопштавају међу вршњацима.

Посебно интересовање ученика привукла је стручна анализа предавача Јанковића која се односила на тзв. „црне тачке“ на путевима у нашој општини. Као путне дионице високог ризика за возаче и мјеста најчешћих саобраћајних незгода изанализиране су четри локације и то: на магистралном путу Сутоморе-Бар (М 24), кривина код мјеста Ратац због неприлагођених брзина кретања возила и клизавог колосјека, раскрсница Булевара династије Петровић и Булевара револуције, код продавнице „Оков”, због непоштовање свјетлосних сигнала или честих кварова, раскрсница Улице „Јована Томашевића” и IV Црногорске бригаде, која се укршта са новим булеваром код стамбеног комплекса „Челебић“, због непоштовања првенства пролаза и непостојања одговарајуће свјетлосне сигнализације и неправилно постављен пјешачки прелаз на новом булевару, у непосредној близини надвожњака, због инерције моторних возила која се крећу низбрдно и тиме често нијесу у могућности због неприлагођене брзине одржавати прописно растојање.

На крају предавања најављена је и иницијатива ИПО ЦГ која ће бити упућена надлежним инстанцама због законског регулисања учешћа електричних возила – скутера и тротинета у саобраћају.

Кроз питања и коментаре, ученици су исказали и неопходност изградње бициклистичких стаза у Бару.

Иначе, по званичној статистици Управе полиције Црне Горе, на годишњем нивоу просјечно погине више од 50 особа, док њих преко 6.500 бива повријеђено. Од укупног броја смртно страдалих 48 одсто је животне доби од 15 до 44 године, док су међу најрањивијим групама мотоциклисти, пјешаци, ђеца, старије особе и бициклисти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:18