Процедуре закочиле радове / -Јеловац
31/10/2021 u 06:52 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Тендери у граду под Голубињом пропадали, па радови касно почели

Имамо поједине послове гдје су се извођачи радова јавили тек на трећи јавни позив, а за неке ових дана расписујемо и четврти тендер, тврди директор Службе за изградњу и развој Ненад Рубежић

Иако се ближи крај грађевинске сезоне у Пљевљима се тренутно изводе радови вриједни око милион еура. Кашњење у извођењу послова у локалној управи правдају бројним недостацима на тржишту, као и проблемима везаним за корона вирус.Посебно се истиче проблем нејављања извођача на јавне позиве које је расписивала локална управа.

-Имамо поједине послове гдје су се извођачи радова јавили тек на трећи јавни позив. Значи два јавна позива су пропала јер се на њих нико није јавио - каже за "Дан" директор Службе за развој и изградњу Ненад Рубежић уз појашњење да би било идеално да су се извођачи радова јавили на први јавни позив расписан још у марту. Он истиче да ће за поједине радове ових дана по четврти пут расписати јавни позив.

-У селима Трновице и Вуково врело имамо послове на изградњи сеоских водовода. Три јавна позива су пропала и сада расписујемо четврти. Било би добро да се и сада јави неки извођач радова који би на прољеће завршио послове. Тренутно имамо радове у вриједности од милиона еура. Ради се водоводна и канализациона мрежа у више улица, а изводе се и радови на другим пројектима. Трудимо се да док је лијепо вријеме завршимо што више послова на отвореном - каже Рубежић и додаје да они послови који не буду завршени ове јесени биће конзервирани и завршени наредне грађевинске сезоне.

Ипак на терену се да примјетити да није једини проблем то што су извођачи радова касно изабрани. Наиме, извођач радова на изградњи паркинга у улици Мила Перуничића у посао је уведен још 26. априла. Рок за завршетак радова био је 60 дана, а радови услед проблема са пројектном документацијом и са нерјешеним имовинско - правним односима трајали су скоро пола године.

Општинске финансије стабилне,у буџету 71 одсто од плана

Током љета из локалне управе су тврдили да су општинске финансије стабилне и да има новца. Током јуна и јула из опозиционих редова су локалну власт критиковали због пасивности на терену. Практично у тим мјесецима на пљеваљским улицама није било радова, а слична ситуација била је и на сеоском подручју.

У читавој причи треба поменути и то да се до краја септембра у општинску касу слило око 14 милиона еура, односно да је буџетски план реализован у износу од 71 одсто што значи да је средстава било да се све планирано за ову годину релизује током грађевинске сезоне.

Грађани Пљеваља показују незадовољство услед радова на водоводној мрежи у улицама Ослобођења,Сутјеска, Мојковачкој и другим јер ће током зиме остати неафалтирани коловози и тротоарске површине.

-Нажалост велики је проблем што ми немамо већи број "здравих предузећа". То кад кажем мислим да немамо довољно предузећа која имају капацитет да на вријеме заврше преузете послове и да одговоре потребама тржишта - каже Рубежић и додаје да је ситуацију додатно отежао и корона вирус.

-У појединим предузећима велики је борј обољелих радника, а и у нашој служби имамо доста онх који су збох короне на боловању, а требало би да прате активности на терену - каже Рубежић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:08