Са уручивања донације / - Д.С.
12/10/2021 u 18:16 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„ТИКА” уручила вриједну донацију ОШ „Анто Ђедовић” из Бара

Све учионице и кабинети у ОШ „Анто Ђедовић” су дигитализовани, што је значајно осавременило наставу и омогућило њено несметано одвијање, посебно у ванредним околностима изазваним пандемијом коронавируса, када су предавања одржавана онлајн

Турска развојна агенција „ТИКА” je у школској 2020/2021. години, обезбиједила  вриједну донацију за ОШ „Анто Ђедовић”, савремене десктоп рачунаре, фиксне плафонске пројекторе и пројекциона платна за 20 учионица, у вриједности од око 30.000 еура, што је омогућило знатно  квалитететније одвијање наставног процеса.

Данас је у школи организована свечаност којој су, уз ученике и наставнике, присуствовали амбасадорка Турске у Црној Гори Сонгул Озан, координатор ТИКА канцеларије за програмске пројекте Подгорица Абдуррахманс Топрак, представница Министарства просвјете, културе, науке и спорта Неда Ојданић и предсједник Општине Бар Душан Раичевић, а домаћин је била директорка ове успјешне образовне институције Станка Вукчевић.

Све учионице и кабинети у ОШ „Анто Ђедовић” су дигитализовани, што је значајно осавременило наставу и омогућило њено несметано одвијање, посебно у ванредним околностима изазваним пандемијом коронавируса, када су предавања одржавана онлајн. Донација Развојне агенције Владе Турске „ТИКА”, која бројним пројектима и улагањима помаже институције широм Црне Горе, тим прије је веома важна.

Амбасадорка Турске у Црној Гори, Сонгул Озан истакла је да је у образовном процесу неопходно примјењивати нове технологије.

Она је истакла да је утицај технологије у образовању веома битан, јер млади могу брзо да дођу до информација и едукују се.

- „ТИКА” је у сарадњи са Општином реализовала много пројеката у Бару на пољу образовања, културе, у области пољопривреде, оснаживању жена… Надам се да ћемо и даље заједнички радити на многим важним програмима подршке -казала је Озан и захвалила се школи „Анто Ђедовић” што је омогућила реализацију овако важног пројекта.

Директорка школе, Станка Вукчевић, казала је да је опрема већ инсталирана у кабинетима и учионицама, а да је свечани пријем поводом њене званичне предаје посебан дан за школу .

- Непроцјењива је важност овог великог поклона. „ТИКА” је финансирала опрему за 20 кабинета и учионица, што је олакшало и унаприједило рад и ученика и наставника. Захваљујем се донаторима и свима који са нама дијеле срећу и задовољство због дигиталног опремања школе - казала је Вукчевић.

Да је опрема веома драгоцјена, потврдили су професор разредне наставе Родољуб Пикула и ученица IX разреда Суде Уцунцу, поријеклом из Турске.

- Услови за рад у школи су веома добри, а сада, захваљујући овом поклону, још бољи. Захваљујем се у име ученика „ТИКИ” која подржава дјецу на путу знања - казала је Суде.

- Не можемо ријечима изразити колико нам значи ова донација, која је омогућила да се настава одвија на највишем нивоу, у складу са најсавременијим трендовима XXI вијека. Ученици су то осјетили и позитивно реаговали, јер су знатно мотивисанији за рад, посебно у Цовид пандемији и ванредним условима – пренио је своје импресије професор Пикула.

Представница ресорног Министарства, Неда Ојданић, је казала да је пандемија указала на значај информатичког описмењавања.

- Посебну захвалност дугујемо „ТИКИ” која је то препознала. Министарство просвјете, културе, науке и спорта у континуитету се труди да унапређује наставни процес у свим образовним институцијама у Црној Гори, како би ученици пратили наставу по стандардима XXI вијека, и то ће нам бити императив и у наредном периоду - истакла је она

 Предсједник Општине Бар Душан Раичевић апострофирао је да процес дигитализације образовног система није само жеља свих који брину о овом важном сегменту друштва и његовог развоја, већ и захтјев савременог доба.

- То је приоритет, не само Владе Црне Горе, већ свих нас који дајемо допринос образовању. У периоду глобалне пандемије показало се да се образовни систем најбрже прилагодио новонасталим околностима, преласком на онлине наставу, иако смо свјесни да је класичан начин предавања, директна комуникација и интеракција између ученика и наставника, неопходан. Убијеђен сам да ће ова вриједна донација додатно помоћи тој нужној интеракцији и сарадњи, посебно у овом више него изазовном тренутку. Зато дугујемо велику захвалност „ТИКИ”, а посебно уваженој амбасадорки Озан која је доказани пријатељ Бара, и увијек смо са задовољством њени домаћини - казао је Раичевић, који је подсјетио на дугогодишњу успјешну сарадњу између Општине Бар и Турске развојне агенције.

Директорка, Станка Вукчевић, уручила је захвалнице амбасадорки Турске Сонгул Озан, координатору „ТИКЕ” Абдуррахмансу Топраку, представници Министарства просвјете, науке, културе и спорта Неди Ојданић и предсједнику Душану Раичевићу који, како је навела, континуирано подржава школу. Најновија донација из локалне управе обезбјеђена је за дјецу ромске и египћанске популације, као и кориснике материјалне помоћи, а састојала се у таблетима и учионичкој опреми.

- Захваљујући тој несебичној подршци, као и оној од стране ресорног Министарства, а сада и „ТИКЕ”, наша школа је међу најопремљенијима и најуспјешнијима у Црној Гори. Све то не би било могуће, наравно, и без вриједног и преданог рада ученика, наставника и комплетног колектива, који функционише као једна велика и хармонична породица- додала је Вукчевићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 14:22