Đalovića pećina / - FOTO: M.N.
09/09/2022 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tim stručnjaka utvrdiće stanje u Đalovića klisuri

Izjvještaj sa terena će sadržati smjernice, korake i mjere u cilju očuvanja prirodnog dobra u Đalovića klisuri

Agencija za zaštitu životne sredine formiraće stručni tim koji će, u cilju očuvanja prirodnog dobra, neposrednim pregledom lokacije utvrditi zatečeno stanje u Đalovića klisuri. Izvještaj se očekuje krajem naredne sedmice, prenosi portal RTCG.

To je zaključak sastanka Agencije i svih relevantnih subjekata, u konkretnom slučaju izvođačem radova, nosiocem projekta, revidentnom projektnog zadatka i nadzorim organom u projektu Turistička valorizacija pećine nad Vražijim firovima (Đalovića peća) sa uređenjem dijela pećine.

- Stučni tim će činiti relevantni stručnjaci iz oblasti biospeleologije, speleologije i hidrogeologije, čiji izjvještaj sa terena očekujemo krajem naredne nedelje, a koji će sadržati smjernice, korake i mjere u cilju očuvanja prirodnog dobra u Đalovića klisuri, i sa istim će javnost biti blagovremeno informisana, kazali su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Napominju da ih je speleolog Željko Madžgalj 19.08.2022. godine obavijestio o trenutnoj situaciji u unutrašnjosti Đalovića pećine.

- Predmetnim dopisom se ukazuje, na radnje i aktivnosti neadekvatnog konzerviranja vještačkog otvorenog ulaza u gornji i suvi dio pećine. Dopisom se dalje navodi da navedene radnje mogu dovesti do direktnog uticaja na mikroklimu pećine, degradaciju sedimenata razvoja mikroflore na stijenama i poremećaja samog ekosistema, navodi se u saopštenju.

Nakon što ih je Madžgalj obavijestio, iz Agencije navode da su oni dalje obavijestili nadležnu Upravu za inspekcijske poslove Crne Gore – odsjek za ekološku inspekciju, u cilju postupanja shodno svojim nadležnostima i ovlašćenjima u konkretnom predmetu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 08:24