Жељко Комненовић
20/07/2021 u 14:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тиват: Повећан број бактерија у води у близини више купалишта

Са здрављем људи нећемо калкулисати, поручио је предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић и додао како се “неће калкулисати ни са одговорношћу оних који су довели до тога”

Општина Тиват јутрос је добила микробиолошке резултате узорака воде које је Институт за биологију мора из Котора узорковао у непосредној близини изливне грађевине у ували Траште.

Како наводе у саопштењу, резултати показују значајно повећан број бактерија у води на тој локацији, која је око један километар удаљена од оближњих купалишта: Плавих хоризоната, Облатно, плаже Веља спила и купалишта у оквиру комплекса Луштица Баy.

На иницијативу Општине Тиват, а по налогу Јавног предузећа за управљање морским добром, Институт за биологију мора ће у најкраћем року извршити узорковање воде на поменутим купалиштима, а по пријему ових резултата управа за инспекцијске послове донијеће адекватне мјере. 

-Са здрављем људи нећемо калкулисати - поручио је предсједник Општине Тиват Жељко Комненовић и додао како се “неће калкулисати ни са одговорношћу оних који су довели до тога”.

Комунални инспектор Општине Тиват је сходно својим надлежностима из Закона о водама, сачинио записник о утврђеном чињеничном стању и према извјештају анализе воде изрекао прекршајни налог правном и одговорном лицу, у овом случају Постројењу за пречишћавање отпадних вода за општине Тиват и Котор и његовом извршном директору, у укупном износу од 3.100€.

Предсједник је рекао да у овом тренутку неће доћи до затварања купалишта јер још увијек нема законских основа за то, али ће даљи поступци зависити од резултата анализа воде са купалишта и налаза републичког водопривредног инспектора који је данас на терену

-Тражио сам хитан састанак Управног одбора ППОВ-а, који ће надам се, анализирати постојеће стање и донијети потребене мјере у погледу одговорности. Иако је администрација на чијем сам челу често оптуживана за реваншизам, ми нисмо вршили смјене директора локалних предузећа, већ смо чекали да им законски истекне мандат.” – рекао је предсједник општине и симптоматичном оцијенио ситуацију са Постројењем али и чистоћом града, у тренутку када је, по његовим ријечима, сезона у самом јеку.

-Сигурно је да ова власт има капацитета и воље да се избори са свим евентуалним опструкцијама – нагласио је Комненовић. 

Општина Тиват финансира рад ППОВ-а у годишњем износу од 237.000€. Предсједник истиче да дуговања према овом предузећу нема, а да су проблеми у њему бројни.  

-Јуче су на моју иницијативу овдје били стручњаци из пољске компаније “Марекс”. Они су обишли постројење и од њих очекујем повратну информацију о постојећем стању Постројења и адекватне мјере – закључио је Комненовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 11:07