За сада без пожара / -TV
21/06/2021 u 08:07 h
Tamara VučinovićTamara Vučinović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тиватска Служба заштите и спасавања спремна, киша за сада одложила пожарну сезону

Шумски пожари су проблематични и због размјера које могу достићи, а посебно због неприступачних терена јер у горњим дјеловима наше општине слабо је изграђена инфраструктура, каже командир СЗС Милорад Гиљача

Продужетак кишне сезоне одложио је могућност шумских пожара. То свакако не иде наруку туризму и гостима, али помаже службама заштите и спасавања јер се надају да ће за једно мјесец одложити било какву могућност за неке веће шумске пожаре, оцјењује командир тиватске Службе заштите и спасавања Милорад Гиљача додајући да је у Тивту недавно ступила на снагу забрана ложења и паљења ватре на отвореном.

image

Милорад Гиљача, командир Службе заштите Тиват

-PRIVATNA ARHIVA

– Шумски пожари су проблематични и због размјера које могу достићи, а посебно због неприступачних терена и домашаја наших возила и технике. У горњим дјеловима наше општине слабо је изграђена инфраструктура. Дуги низ година се ради на подизању свијести код грађанства, како би избјегли познату праксу паљења зеленог отпада на имањима. То се углавном дешава у неповољним условима и ту већ имамо све предуслове да створимо један већи шумски пожар који би се данима гасио и ширио се – казао је Гиљача и истакао да се свијест код људи буди и расте што је похвално.

Проблем и непрописно паркирана возила

Поред пожарне сезоне, главна проблематика у љетњим мјесецима јесте саобраћајна гужва, али и неодговорност возача. Неријетко се дешава да ватрогасни камиони не могу проћи одређеном улицом због непрописно паркираних возила.
– Дешава се да и кад су возила под ротацијом људи неће једноставно да се склоне с пута и то аутоматски значи да смо успорени и да не стижемо на вријеме. Планирамо акцију заједно са Комуналном полицијом гдје ћемо обилазити та критична подручја гдје имамо та честа закрчења у саобраћају, прво превентивно, а касније ако треба и репресивне мјере ћемо предузети – наглашава Милорад Гиљача.


Он истиче и да је термин "ватрогасац" замијењен термином "спасилац" јер су послови којима се баве службе заштите и спасавања доминантно заштите и спасавања.
– Самим тим имамо нове изазове, нове обуке, опрему и морамо ићи у складу са тим. Проширује се опис послова који су доста захтјевнији, одговорнији, захтијевају дугорочну припрему. Када смо имали потрагу за дјевојчицом у Кавчу, службе су видјеле да имамо организациони проблем, организацију прије свега, а онда и стање на терену – закрчене и зарасле путеве. Недостаје организација у Црној Гори која би преузела такав кризни менаџмент. Велики су проблем лажне пријаве и дезинформације које службама одузимају вријеме – објашњава Гиљача.
Наводи да је током љета опрез већи, па се све активности мимо редовних одлажу за сепрембар и јесен. Због велике насељености и изложености пожарима у Радовићима, у плану је појачавање људства на дежурствима.

У Тивту постоје три добровољна ватрогасна друштва – Тиват, Кртоли и Бока, која прискачу у помоћ Служби заштите и сапсавања када год је то потребно. Како истиче Гиљача, током љета неријетко имају и по неколико интервенција дневно које се углавном односе на испомоћ у саобраћајним незгодама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:42