Традиционална осмомартовска изложба / - ЈПНПЦГ
08/03/2022 u 12:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Традиционална осмомартовска изложба домаће радиности у НП Дурмитор

Изложба је посвећена женама Дурмитора, њиховим улогама, вјештинама које се огледају кроз предмете и рукотворине које израђују и од којих је често у прошлости зависио економски и друштвени просперитет породица, наводи се у саопштењу.

Данас је отворена традиционална осмомартовска изложба домаће радиности, у Центру за посјетиоце НП Дурмитор, која се организује скоро већ 50 година, саопштено је из ЈП Национални паркови Црне Горе.

- Изложба је посвећена женама Дурмитора, њиховим улогама, вјештинама које се огледају кроз предмете и рукотворине  које израђују и од којих је често у прошлости зависио економски и друштвени просперитет породица. Циљ изложбе је очување и промоција традиционалног културног наслеђа дурмиторског подручја - наводи се у саопштењу.

image

Традиционална осмомартовска изложба

- ЈПНПЦГ

Сви заинтересовани посјетиоци, поред посјете овом заштићеном подручју, у прилици су да погледају и купе разноврсне и аутентичне предмете локалних произвођача мјештана, израђене од природних материјала, камена и дрвета, као и ручне радове везиља, ткаља и плетиља.

image

Традиционална осмомартовска изложба

- ЈПНПЦГ

- Радови ће бити изложени у Центру за посјетиоце у Управној згради до краја марта. Изложба је такмичарског и продајног карактера. Додјељују се награде у три категорије: резбарски радови, ткање и плетење, као и вез. Дио радова се откупљује за потребе сувенирнице НП Дурмитор чиме се његују традиционалано добри односи са локалном заједницом - наводе из Паркова.

image

Традиционална осмомартовска изложба

- ЈПНПЦГ

Позиву Националних паркова Црне Горе да своје ручно рађене предмете излажу ове године одазвало се чак 24 локална произвођача. Радно вријеме Центра за посјетиоце НП Дурмитор је радним данима од 7 до 15 часова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 16:56