Рајко Јефтовић / -Милован Нововић
03/07/2021 u 06:30 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трафостаница Рајку Јефтовићу живот претворила у мучење

Јефтовић из засеока Босман апелује на надлежне да из његовог дворишта уклоне електроенергетски објекат. Нема никаквих индиција да ће у догледно вријеме трафостаница бити измјештена на неку другу локацију, јер од ње не постоји никаква опасност по мјештане, казали су из бјелопољске Електродистрибуције

Осамдесетједногодишњи Рајко Јефтовић, пензионер из засеока Босман који припада Мјесној заједници Бистрица, више од двије деценије не успијева да ријеши проблем који има са трафостаницом која се налази у његовом дворишту, практично на самом улазу у кућу. Јефтовић каже да је водио доста судских парница, али је све остајало по старом, трафостаница је била и остала у његовом дворишту.

- Ово за моју породицу није живот него мучење. Сада под старе дане надам се да ће ова нова власт и ови млади људи схватити колико проблем нам прави трафостанице и да ће помоћи да се ово мучење заврши. Зато сам и одлучио да се јавности обратим преко страница "Дана" који је и прије двадесетак година писао о овим мојим проблемима. За све ове године ништа се није промијенило, ми смо изгубили здравље, а трафо је и даље на истом мјесту- жали се Јефтовић и додаје да су трафостаницу поставили на превару, јер су му тада рекли да ће она бити ту само привремено, да се на бржи начин повеже траса од Губавча према Бистрици.

image

Рајко Јефтовић и трафостаница испред његове куће

- фото: М.Н.

- Рекли су ми тада да је све то привремено, да ће траса далековода ићи са друге стране, а трафо бити на државној земљи,према Бистрици, даље од моје куће. Како су године пролазиле опасност је била све већа и већа. Нарочито током љетњих мјесеци кад уље цури из трафоа и слива се на земљу. Долазили су стручњаци и све премјерили и установили да је трафостаница опаснa по здравље и животе људи. Написали да је зрачење 600 пута веће од дозвољеног. Да је земља контаминирана. Тражио сам да уклоне трафо, шетао се од једног суда до другог. Све дошло чак до Уставног суда. Али џаба ми све. Моћници све среде каkо њима одговара- огорчен је Јефтовић.

Он каже да чим почне да сијева и грми цијела породица је под стесом.

-Када загрми скупимо се на једно мјесто и чекамо хоће ли нас несрећа мимоићи.Једном је ударио гром, чуло се као страшна експлозија а мене, како сам био близу, бацило је неколико метара. Мислили су да сам мртав, а био сам у несвјести. Одведу ме у болницу на лијечење и добијем налазе да да слабо чујем, да не видим... - прича Јефтовић и наглашава да се и прије десетак дана чула детонација, да је тада изгорио трасформатор и дуго није било струје.

Од градње пута кућа испуцала

Рајко Јефтовићи наглашава да додатни проблем његова породица има и са изградњом пута Губавач-Бистрица, који пролази тик поред куће.

- Све је разорано, прашина огромна, од рада ваљка пукла ми је кућа на неколико мјеста. Прозоре и врата не смијемо мјесецима да отворимо, а нико у двориште не смије да изађе. Горе је него од прашине и пијеска на Синају, гдје сам некада, био у саставу снага Уједињених нација, као припадник Југословенске војске и чувао границу између Израела и Египта. Што је најгоре овим мукама никад краја. Нико не зна када ће овај пут завршити иако је рок истекао. До тада, ко жив ко мртав- поручује Јефтовић.

- Питам оне који се брину о заштити људских права има ли ко у овој земљи нас да заштити. Има ли моја породица право на наормалан живот- каже Јефтовић.

Из Електродистрибуцијe су саопштили да су судским путем доказали да трафостаница треба да буде на мјесту гдје се и налази, те да је ормар недавно замијењен како би се трафостаница довела у идеално техничко стање.

-Трафостаница је постављена гдје јесте и нема никаквих индиција да ће у догледно вријеме бити измјештена на неку другу локацију, јер од ње не постоји никаква опасност по мјештане - казали су из бјелопољске Електродистрибуције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:13