/ Oštećen put ka Gradišnjici - foto. d.j.
15/10/2023 u 06:42 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Traže da se zaštiti put koji vodi ka Gradišnjici: Abazovićeva "ruka pravde" da zaustavi kamione

Mještani su istakli da bi, u skladu sa Abazovićevom izjavom "da će se država obračunati sa šumskom mafijom" pod hitno trebalo zaustavi bahato ponašanje koncesionara koji, transportujući teškim kamionima balvane sa ovog područja, sistematski uništavaju asfaltnu podlogu

 Mještana sela Trešnjevo, Zabrđe i Slatina, okupljeni oko NVO "Gradišnjica", ponovo su apelovali na nadležne da spriječe devastaciju puta koji od Andrijevioce vodi do planine Gradišnjice. Njihova reakcija uslijedila je nakon što je premijer Dritan Abazović nedavno poručio da će se država obračunati sa šumskom mafijom. Mještani su istakli da bi, u skladu sa Abazovićevom izjavom, pod hitno trebalo zaustavi bahato ponašanje koncesionara koji, transportujući teškim kamionima balvane sa ovog područja, sistematski uništavaju asfaltnu podlogu.

image
foto: d.j.

– Područje Gradišnjice predstavlja pravi prirodni biser na sjeveru Crne Gore i izvor života za više sela. Tu se nalaze naši katuni i brojne druge vrijednosti koje zaslužuju posebnu pažnju. Međutim, koncesionari i šumokradice svakodnevno transportujući balvane, teškim kamionima uništavaju asfaltnu podlogu. Put je pretrpio ozbiljna oštećenja na više mjesta, jer nesavjesne pojedinci zanemaruju saobraćajne znakove kojima je zabranjeno kretanje kamionima sa teretima većim od 20 tona. Zato ponovo apelujemo na nadležne da konačno zaustave divljački pohod onih koji, zanemarujući opšte dobro, vode računa samo o svojim ličnim interesima. Premijer Abazović nedavno je saopštio da je objavljen rat šumarskoj mafiji i da će se sankcionisati svi koji krše propise. Zato Abazoviću čekamo tvoju "ruku pravde" - poručili su iz NVO "Gradišnjica".

Uništeno mrestilište i riblji fond

Iz NVO "Gradišnjica"tvrde da su koncesionari minulih godina, vršeći transport šume samim tokom rijeke, bitno uticali da dođe do uništavanja ribljeg fonda.

- Rijeka Gradišnjica je u nekim minulim vremenima bila toliko bogata pastrmkom da su je mještani slobodno rukom vadili. Međutim, koncesionari su put za transport šume napravili rječnim koritom čime je uništeno glavno mrestilište u dijelu Male rijeke. Tako je došlo do drastičnog smanjenja rubljeg fonda. Zato od nadležnih institucija tražimo da preduzmu odgovarajuće mjere za adekvatno poribljavanje Gradišnjice, jer bi se na taj način povratila njena puna atraktivnost – ističu članovi NVO "Gradišnjica", dodajuću da je i priča oko otvaranja pogone za preradu ljekobilja i šumskih plodova na ovom području ostala samo mrtvo slovo na papiru

Završetak rekonstrukcije puta Zabrđe - Gradišnjica, koja je podrazumijevala postavljanje asfaltnog zastora u dužini od 7,7 kilometara, ozvaničen je početkom 2013. godine. Radilo se o projektu vrijedanom 759.260 eura, finansiranom od strane Evropske unije i to u iznosu od 561.852 eura, dok su ostala sredstva obezbijedili Vlada Crne Gore, Opština Andrijevica i Regionalna razvojna agencija za Bjelesicu, Komove i Prokletije. Presijecajući svečanu vrpcu tadašnji predstavnik delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Džordž Vizner naglasio je da je uvjeren da će "ova saobraćajnica ubrzati lokalni socio-ekonomski razvoj i poboljšati uslove života na rurarnom području opštine Andrijevica".

image
foto: d.j.

Mještani tvrde da su se njegova nadanja dobrim dijelom izjalovila i da država u međuvremenu nije preduzela nijedan konkretan potez u cilju pune valorizacije prirodnih resursa Gradišnjice i okolnih planina.

– Put je napravljen u nadi da će se na taj način pospješiti adekvatna valorizacija potencijala naše opštine. Međutim, umjesto toga svaki dan gledamo kako kamioni, takozvani troosovinci, i sa po 40 tona težine, odvoze šumsko bogatstvo i ostavljaju za sobom uništene saobraćajnice. To znači da Gradišnjica i dalje služi samo kao rezervat za bogaćenje privilegovanih pojedinavca. Sve se to dešava naočigled inspekcijskih službi i imamo konstatno kršenje propisa od strane nedodirljivih moćnika– navode iz NVO "Gradišnjica".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:01