/ Фото: Дан
05/12/2021 u 06:55 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трг у Пљевљима чека реконструкцију двадесет година

Трг је требао да понесе име патријарха Варнаве, а у црквеним круговима постоји изрека "Свети Сава па Варнава", што најбоље говори о његовом угледу и раду

Локална управа у Нацрту буџета за наредну годину опет није предвидјела новчана средста за израду пројекта реконструкције Трга Патријарх Варнава, чиме су избјегнуте активности на реконструкцији трга.

У Пљевљима, на неколико стотина метара од мјеста рођења Патријарха Варнаве, локална управа је прије двадесет година одредила простор који ће понијети његово име. Међутим, од тада па до данас нијесу издвојена средства за реконструкцију трга.

Табла са именом трга стајала је до 2008. године, да би се потом и она уклонила, тако да сада не постоји никакво обиљежје које може потврдити име трга.

На сву срећу народ добро памти које је био Патријарх Варнава, а Пљевљаци добро знају и гдје се налази трг. Из локалне управе кажу да је израда пројекта следећи корак ка реконструкцији трга, као и да су планском документацијом одређен садржај на њему.

-Што се тиче планске документације она је завршена, али још увјек, према мојим сазнањима, не постоји пројекат за реконструкцију трга - казала је за "Дан", секретарка Секретаријата за уређење простора Мира Чоловић.

Када је у питању израда пројектне документације према Нацрту буџета за наредну годину, предвиђено је 105.000 еура. Највише средстава, чак 60 хиљада еура, предвиђено је за израду техничке документације за спортско-рекреативну зону Боровица.

Поред Секретаријата за уређење простора и Дирекција за изградњу и инвестиције опредјелила је значајна средства за израду пројектне документације. Тако ће овај општински орган од 5. 322 000 еура, колико је опредјељено за бројне инвестиције, 117 хиљада потрошити на израду пројектне документације. Наравну у списку пројеката нема реконструкције Трга Патријарха Варнаве.

-Једна од инвестиција о коју се актуелно руководство Општине Пљевља оглушило, а која је посебно значајна по много чему за наш град, свакако је та што се и следеће године неће ући у посао реконструкције Трга Патријарха Варнаве. Такав поступак општинске власти је сраман.Скандалозно је и што не постоји никаква ознака која указује да је ријеч о тргу који носи име највеће историјске личности пљеваљског краја- каже предсједник Општинског одбора Нове Милан Лекић и додаје да је овакав игнорантски однос према лику и дјелу Патријарха Варнаве просто недопустив.

- Са таквом праксом, увјеравам вас, биће завршено одмах након што на предстојећим локалним изборима пошаљемо недостојну ДПС власт у опозицију- подвлачи Лекић.

Патријарх Варнава Росић је рођен 10. септембра 1880.године у Пљевљима, од оца Ђорђија и мајке Крсмане, и свакако је најзнаменити Пљевљак. У црквеним круговима постоји изрека "Свети Сава па Варнава", што најбоље говори о угледу Патријарха Варнаве и његовом раду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:17