Скупе лежаљке на Великом пијеску / фото: Д.С.
20/07/2021 u 09:40 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Туристи на Великом пијеску негодују: Лежаљка на плажи скупља од кревета

Кревети се могу наћи по цијени од пет-шест до десет еура, за­ви­сно од уда­ље­но­сти од пла­же, а ле­жаљ­ке на пла­жи изда­ју се по ци­је­ни од десет, а некад и 15 еура, жале се гости

У Бару тренутно бораве 7.854 госта у приватном смјештају, што је за 6,96 одсто више него у истом периоду лани, показује званична статистика Туристистичке организације града, иако нико са сигурношћу не може утврдити колико туриста борави у приватном смјештају. Међутим, извјесно је да је тај број знатно већи, судећи по гужвама на плажама, улицама и шеталиштима. Половина јула је, иначе, вријеме када традиционално долази највећи број туриста на море.

И на Ве­ли­ком пи­је­ску при­мје­тан је по­раст бро­ја го­сти­ју, што је ви­дљи­во и на плажи, али и у ре­сто­ра­ни­ма и ка­фи­ћи­ма. Међутим, власници ових објеката ни­су задо­вољ­ни оби­мом по­сла, а раз­лог је пад пла­те­жне мо­ћи по­сје­ти­ла­ца из бив­ших репу­бли­ка Ју­го­сла­ви­је, ко­јих на Ве­ли­ком пи­је­ску има нај­ви­ше. Сто­га и не чу­ди кон­ста­та­ци­ја ве­ћи­не уго­сти­те­ља да је ван­пан­си­он­ска по­тро­шња скром­на.

– Велики пијесак је добро попуњен, на нивоу 2019. године, а потрошња је око 50 одсто. Дијаспоре још нема, очекује се долазак након Бајрама, након 21. јула. Врло мало има странаца из БиХ, Србије, Македоније, мало Пољака, Руса нема, нема ни Азербејџанаца, забиљежили смо неколико породица из Мађарске – каже један од издавалаца соба на Великом пијеску.

Кревети се могу наћи по цијени од пет-шест до десет еура, за­ви­сно од уда­ље­но­сти од пла­же. Апартма­ни са три кре­ве­та ко­шта­ју од 40 па до 100 еура у не­ким ку­ћа­ма. Ту­ри­сти нај­ви­ше не­го­ду­ју због то­га што су ле­жаљ­ке на пла­жи ску­пље од кре­ве­та, јер се изда­ју по ци­је­ни од десет еура. Велики проблем гостију је и паркинг простор којег готова да нема.

Цијене веће у односу на лани, и пијаца скупа

По­ро­ди­ца Кадић из Но­вог Са­да каже да го­ди­на­ма љетује у Бару и на Ве­ли­ком пи­је­ску.

– Иако до­ма­ћи­ни ка­жу да се ци­је­не ни­су ми­је­ња­ле, твр­ди­мо да су не­што по­ве­ћа­не у од­но­су на про­шлу го­ди­ну. И на пи­ја­ци је до­ста ску­по. Ре­зер­ви­са­ли смо се­дам да­на у јед­ном апарт­ма­ну, а за хра­ну се сна­ла­зи­мо јер ни­смо у мо­гућ­но­сти да се хра­ни­мо у ре­сто­ра­ни­ма – ка­жу они, и истичу да је у насељу гдје се кревети могу наћи по цијени од седам-осам еура, десет еура или више за лежаљку заиста много.

Туристи су посебно незадовољни стањем на плажи и цијенама плажног мобилијара.

– На плажи је хаос, фул пуне лежаљке, а плажа је 15 пута мања него што би морала да буде, и очекивано је да сваки дан лежаљке буду напуњене. Прије неки дан лежаљке у једном од хотела овдје издаване су за 15 еура, и ниједна није била слободна, а кревет са доручком у већини апартамана може се наћи за 20 еура. То испада да је скупља лежаљка од кревета. Има најава набоље, али ипак морам рећи да је ове године дошло до повећања цијена у односу на лани – каже Андрија из Прокупља.

И паркинг ће ове године бити велики проблем.

– Нашли смо апартман доста даље од плаже и сваки дан долазимо на плажу аутомобилом. Већ првог дана схватили смо да се возило нема гдје паркирати. Шта ће тек бити ако се сезона закува, и када након Бајрама дође до прилива гостију из Босне. Сви они долазе аутомобилима. Оно на шта смо посебно огорчени су цијене мобилијара. Па како десет еура за љежаљку сваки дан, а једва смо прикупили и да дођемо на море? Домаћини немају осјећаја да смо и ми од крви и меса, и да ни нама новац не пада са неба – каже Јасмина из Сарајева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:55