Јединствена љепота Дурмитора / -В.Ш.
13/06/2021 u 06:43 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Туристичка организациjа Жабљак: У фокусу сеоски туризам и локална гастрономија

На структуру гостију неће утицати само политика путовања Црне Горе, већ и политика матичне државе из које долазе туристи, а можемо рећи да су главни заинтересовани гости из Русије и Бјелорусије, Украјине, Пољске и држава региона, каже Вања Крговић Шаровић

Љето је на прагу и Жабљачани доста очекују од предстојеће туристичке сезоне. Надају се да ће повољна епидемилошка ситуација потрајати и да их овог љета туристи неће заобилазити већ да ће доћи са свих страна да уживају у природним љепотама дурмиторског подручја. Директорица Туристичке организације Жабљак Вања Крговић Шаровић тврди да је организација на чијем је челу урадила све припремне активности за почетак љетње сезоне.Засад, како оцјењује, немају јасну пројекцију посјећености током љетње сезоне јер, како каже, на структуру гостију неће утицати само политика путовања Црне Горе, већ и политика матичне државе из које долазе туристи.

image

Вања Крговић

-V.S.

- Главни разлог томе је што немамо досадашњу праксу раног букинга, већ непосредне резервације пред сами долазак. На основу направљених резервација можемо рећи да су главни заинтересовани гости из Русије и Бјелорусије, Украјине, Пољске и држава региона. Добро је да имамо јако добру ситуацију по питању Ковид -19 и отворености граница. Оно што туристи додатно очекују су ниже цијене у односу на претходни период, посебно када је у питању ресторанска понуда. Неки од хотела на Жабљаку су већ спустили своје цијене, али су очекивања да исту политику имамо и у приватном смјештају, уз наглашено ниже цијене хране и пића- истиче Крговић Шаровић.

Она истиче да су промотивне активности реализоване у региону, а на емитивним тржиштима промоција је углавном била путем вебинара. Каже и да је Жабљак посјетио значајан дио медија и туроператера из Србије, Републике Српске, Русије, а ускоро долазе и из Казахстана.

- Урадили смо све припремне активности у смислу координације и формирања тимова за што лакше добијање информација, посебно када су бесплатни ПЦР тестови у питању, како би туристима омогућили што једностванију процедуру - каже Крговић Шаровић за "Дан" и истиче да се туристичка понуда углавном ослања на активности на отвореном, већином у Националном парку "Дурмитор" по чему је Жабљак и препознат и што је током ове године, после дуге затворености, примаљиво за туристе, а Црна Гора добила бренд "сафе травел".

Остојић: Да пропадне ова сезона пропали би засигурно и ми

Иако је рафтинг једна од најбољих и најатрактивнијих понуда овог подручја које је под заштитом Унеско, Вељко Остојић подсјећа да је изостала било каква помоћ државе.

-Од почетка пандемије помоћи нисмо имали ни један еуро. Трошкови су огромни, а питање је хоће ли бити сезоне, јер је још све неизвјесно -каже Остојић и додаје да имају добру сарадњу са ЈП Национални паркови Црне Горе, те да се нада да ће она бити настављена на обострано задовољство. Истиче и да су црногорски рафтери неравноправни са колегама из окружења.

- Наше фирме морају бити регистроване, чамци регистровани и скипери осигурани, док фирме из Босне и Херцеговине и других држава несметано дођу са својим чамцем и иду без икаквог проблема. Доста смо уложили у рафтиг, чамце и опрему, у комби возила и џипове, пратећу инфраструктуру, објекте за пресвлачење и да пропадне ова сезона пропали би засигурно и ми. Надамо се да ће ипак сезоне бити јер нада последња умире-закључује Остојић.

-Од нове понуде у фокусу су сеоска домаћинства, која су све траженија и на Жабљаку их већ имамо 12 регистрованих. Овај вид понуде је занимљив са више аспеката, омогућава боравак у руралним срединама, уз понуду локалне гастронимије из сопствене производње која заслужује посебну пажњу - Крговић Шаровић.

Што се тиче сезона рафтинга на ријеци Тари она се одвија под фантастичним условима, али посјета је скромна.

-Што се тиче рафтинга предсезона је изгубљена јер је посјета више него скромна. Пошто је повољна епидемиолошка ситуација у Црној Гори надамо се да ће сезона у наставку бити боља, али нисмо неки оптимисти да ће бити ни 50 одсто у односу на 2019. годину. Радује нас сазнање да се границе неће затварати и да ће неке авио компаније почети са летовима -каже за "Дан" Вељко Остојић предсједник Удружења рафтера и становништва НП Дурмитор.

Ски центар "Савин кук" још је затворен, па нема панорамске вожње жичаром нити разгледања околине и успона на један од највећих дурмиторских врхова, Боботов кук.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 18:18