Фото: ПР Центар / - Фото: ПР Центар
03/06/2021 u 14:21 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Туристичка понуда на Проклетијама богатија је за квалитетније и разнолике услуге

У оквиру пројекта су израђена два промотивна видеа, постављен је интерактивни дисплеј у Гусињу, који садржи све потребне информације које туристима могу олакшати боравак на Проклетијама

Туристичка понуда на Проклетијама богатија је за квалитетније и разнолике услуге, маркиране су планинарске стазе, а посјетиоцима су, у оквиру интерактивног дисплеја у Гусињу, понуђене све потребне информације које им могу олакшати боравак у том крају, саопштено је из ПР центра.

То је саопштено на конференцији за новинаре „Проклетије – препознатљива туристичка дестинација“, коју је организовао Центар за заштиту и проучавање птица (ЦЗИП).

Програмска директорица ЦЗИП-а, Ксенија Меденица, казала је да је циљ пројекта „Развој екотуризма на Балканским Алпима“ одрживи развој прекограничне регије кроз заједничке туристичке потенцијале, који се заснивају на природном и културном наслијеђу.

-Активности које смо спровели у оквиру пројекта су допринијеле квалитету и разноликости услуга на Проклетијама, успостављању и промоцији заједничке туристичке понуде и повећаној безбједности посјетилаца Националног парка Проклетије у Црној Гори и Националног парка Бјесхкет е Немуна на Косову- истакла је Меденица.

У оквиру пројекта су, како је навела, израђена два промотивна видеа, постављен је интерактивни дисплеј у Гусињу, који садржи све потребне информације које туристима могу олакшати боравак на Проклетијама.

-Такође, спровели смо неколико обука за планинарске водиче и локалне туристичке понуђаче, обновили смо и маркирали укупно 68 километара планинарских стаза у Црној Гори и на Косову, а направили смо и три путописа за туристе како да проведу свој одмор на Проклетијама уколико остају седам, четири, три и један дан- рекла је Меденица.

Директор туристичке организације Гусиње, Ирфан Радончић, казао је да су Проклетије један од најинтересантнијих дјелова Црне Горе.

-Нажалост, већина грађана Црне Горе није била на Проклетијама. Наша мисија је да то промијенимо. Томе, пројекат који спроводи ЦЗИП, значајно доприноси- рекао је Радончић.

Према његовим ријечима, један од недостатака на који се често указује је недовољна обученост планинарских водича.

-Сарадњом са ЦЗИП-ом на овом пројекту, покушали смо да овај проблем ријешимо кроз обуку коју спроводи Горска служба спашавања, што сматрамо важним доприносом за сигурност туриста- рекао је Радончић.

Истакао је да је у оквиру пројекта постављен интеркативни дисплеј који на интекативан начин презентује понуду Проклетија, наводећи да уз помоћ њега посјетиоци имају приступ корисним информацијама 24 сата дневно, седам дана у седмици.

-Туристичке сезоне на Проклетијама прошле године није ни било. Надамо се да ћемо ове године имати макар 50 одсто остварених ноћења из 2019. године- казао је Радончић.

Директор Националног парка Проклетије, Маринко Барјактаревић, сматра да је тај национални парк бисер који тек треба да се развије, наводећи да он има невјероватне потенцијале.

-Сматрам да би више требало улагати у овај парк који ће то вратити у неколико праваца – туристички и развојем тог краја. Више сам него расположен да сарађујем са колегама, од којих очекујем помоћ, као и са свим надлежним институцијама и да уложимо максимални напор да тај крај развијемо, да покаже свој пуни потенцијал- рекао је Барјактаревић.

Казао је да је сигуран да ће НП Проклетије у наредном периоду достићи „оно што заслужује“.

Догађај је организован у оквиру прекограничног пројекта „Развој екотуризма на Балканским Алпима“ који је финанасирала Европска Унија, а који ЦЗИП реализује у сарадњи са пројектним партнерима Горска служба спашавања Црне Горе, Косово Адвоцацy анд Девелопмент центер и планинарско удружење Пасхтрику.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:18