Братимин вир - турстички бисер Бихора / -ТО Петњица
08/11/2021 u 06:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Успјешна туристичка сезона на подручју Петњице: Традиционална кухиња развојна шанса Бихора

Посебно је задовољство за туристе и посјетиоце Бихора када имају прилику да учествују у спремању хране „од њиве до трпезе“, истиче Решад Муратовић, директор локалне Туристичке организације

 Љетња туристичка сезона у Петњици била је веома успјешна, оцијенио  је у разговору за "Дан" директор Туристичке организације Петњица Решад Муратовић. Он је нагласио да су на подручју Бихора боравили и туристи који нијесу поријеклом из ових крајева.

– Када је у питању љетња туристичка сезона, можемо констатовати да је у Петњици она била веома успјешна, као и на нивоу наше државе и да је с обзиром на ситуацију са ковид пандемијом премашила очекивања свих који се баве туризмом. Период годишњих одмора био је прилика да, заједно са нашим људима из дијаспоре, Петњицу посјети и један број странаца који управо желе да открију нешто ново, а било је и оних који су преко агенција боравили у нашој општини – истиче Муратовић и наглашава да локална Туристичка организација предузима све неопходне активности да гости препознају Петњицу као привлачну дестинацију.

image

Решад Муратовић

-Д.Ј.

– Улога Туристичке организације управо и јесте у томе да промовише нашу општину и њене потенцијале. То смо урадили кроз реализацију неколико пројеката који се тичу валоризације локалитета Братимин вир, Муровских лука, Радманске клисуре и изградње и уређења излетишта и видиковаца. Током љета организовали смо неколико туристичко-спортских и културних манифестација које су биле одлична прилика за промоцију Петњице. Настављамо са активностима које ће допринијети да у наредном периоду Петњица заиста буде привлачна дестинација и у том циљу ће нам бити потребна значајнија подршка и државе и наше општине – навео је Муратовић истичући да производња здраве, домаће хране и традиционална бихорска кухиња представљају развојну шансу читавог краја.

image

Уређене пјешаке стазе кроз Радманску клисуру

-ТО Петњица

– Вриједност коју поред природних ресурса увијек желимо нагласити јесте здрава храна из Бихора. Посебно је задовољство када туристи и посјетиоци са дивљењем коментаришу традиционална јела и специјалитете карактеристичне за Петњицу и када имају прилику да учествују у спремању хране "од њиве до трпезе". То значи да наши домаћи производи могу да пронађу мјесто на најпробирљивијим свјетским трпезама. Све то указује да су здрава храна и домаћа кухиња нешто што може бити значајан развојни ресурс у периоду пред нама – истакао је Муратовић.

За бољу путну инфраструктуру потребна већа помоћ државе

Решад Муратовић наглашава да се у циљу развоја туризма мора интензивно радити и на побољшању путне инфраструктуре.

– Нажалост, лоша путна инфраструктура у Петњици у досадашњем периоду и те како је утицала на динамику валоризације наших ресурса како у области туризма тако и у другим сферама. Последњих година смо, захваљујући бројним пројектима који су реализовани или су у току, направили помак поводом путне инфраструктуре, али је и о овом питању потребна снажнија подршка државе – закључује Муратовић.

Нагласио је и да се, у циљу јачања туристичке понуде, мора радити на проширивању услужних и смјештајних капацитета.

– Питање смјештајних капацитета је проблем који је од раније присутан у Петњици. Зато у склопу активности на промоцији Бихора које спроводимо у сарадњи са Општином, посебан акценат стављамо на стварању повољног амбијента за потенцијалне инвеститоре у области туризма. Постоји интересовање за регистрацију сеоских туристичких домаћинстава која би представљала одличан спој свега онога што наш крај може да понуди, односно спој пољопривреде и туризма. Такође, има интересовања и за изградњу етно-села и бићемо посвећени томе да помогнемо како би у што краћем периоду добили квалитетне садржаје – нагласио је Муратовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 15:35