Mala plaza / -INTERNET
01/10/2021 u 06:27 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Туристичка сезона у Улцињу премашила сва очекивања, али заказала наплата боравишне таксе

Урадили смо што је било до нас, али наплата боравишне таксе није наша надлежност и зна се чија је. Могло је и морало боље. Како и колико видјећемо кад сумирамо све податке, посебно о броју ноћења, рекао је Хајдинага

Туристичка сезона у Улцињу још није званично завршена, туриста још има, а туристички посленици су једногласни да је љето 2021. године по броју посјета гостију изнад свих очекивања. Но иако је септембар минуо још ниjе приведена краjу анализа броjа туриста и ноћења и финсисијски ефекти по многима рекордне сезоне. Још нема података колико је наплаћено боравишне таксе, али ни информација о приходима од туристичке таксе и другим приходима од туризма. У Секретаријату за буџет и финансије Општине Улцињ кажу да ће ускоро изаћи са конкретним подацима. Директор Локалне туристичке организације Гзим Хајдинага истиче да упркос одличној сезони није задовољан наплатом боравишне таксе.

image

Gzim Hajdinaga

-TO ULCINJ FEJSBUK

– Урадили смо што је било до нас, али наплата боравишне таксе није наша надлежност и зна се чија је. Могло је и морало боље. Како и колико видјећемо кад сумирамо све податке, посебно о броју ноћења – рекао је Хајдинага за "Дан".
У поређењу са рекордном 2019. годином, наплата боравишне таксе у Улцињу jе у овоj била на нивоу од 65 одсто, саопштено jе раниjе из НТО.

– Чињеница jе да наплата боравишне таксе и броj приjављених туриста не осликаваjу стварну ситуциjу на терену имаjући у виду да jе Улцињ овог љета био jедна од наjпосjећениjих општина – наводе из те институциjе.

Сматраjу да jе за наредну сезону неопходно пронаћи адекватно рjешење, а то се приjе свега односи на ажурниjи рад туристичких инспектора. Подаци ЛТО из 2019. године показуjу да jе те године град први пут у историjи остварио више од два милиона ноћења, а до 1. новембра од боравишне таксе слило се више од милион еура. Поређења ради, далеке 1987. године остварено око 1,8 милиона ноћења. Процjене говоре да jе приjе двиjе године приjављених туриста било тек између 50 и 60 одсто укупног броjа. Годину раниjе боравак у сезони приjавило 134,2 хиљада туриста, а 2019 године чак љих 314,7 хиљада. У Улцињу боравишна такса износи 70 центи и наjнижа jе на Приморjу. Добро упућени туристички посленици сматраjу да више од 60 одсто туриста коjи посjете Улцињ бораве у нелегалним обjектима или обjектима коjи немаjу дозволу за бављење туризмом. Тако се избjегава плаћање пореза, туристичке таксе, што jе много већи губитак него што jе боравишна такса.П

Према ријечима директора ТО, овогодшња сезона је била бројчано једна од најбољих, а и септембар би био одличан да није било мјера које су прописале здравствене институције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:42