Фекалије у мору код Херцег Новог / -читалац листа Дан
16/05/2022 u 07:30 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У акваторијуму херцегновског залива морем плутају масне мрље и пjена биjеле и жуте боjе

Велике су шансе да загађење не долази са брода, већ са копна, али још провјеравамо радаре. Све личи на канализационе воде, с тим што још увијек нисмо нашли извор загађења, објаснио је Жељко Ломпар, инспектор поморске сигурности Лучке капетаније Котор

Море у херцегновском акваторију, али и у дијелу уз обалу полуостра Луштица на потету од Плаве шпиље до трврђаве Арза, јуче је освануло под бијелом и жутом пјеном, изузетно неугодног мириса. Како је јавио читалац "Дана", који је и послао фотографију, у приобаљу града прљавштина дуж обале имала је несносан смрад фекалија. На Луштици је пјена имала мирис дезинфекционих средстава намијењених чишћењу тоалета.

”У приобаљу Херцег Новог прљаштина дуж обале имала је несносан смрад фекалија, а на Луштици је пјена имала мирис дезинфекционих средстава намијењених чишћењу тоалета

Према извјештају из Тивта, прљавштина на површини мора у Боки евидентирана је још у суботу вече, па је у приправности за интервенцију била и екипа Управе поморске сигурности и управљања лукама (УПСУЛ) и Морнарице Војске Црне Горе са специјалним пловилом ЕКО-1, плутајућом браном и упијачима. Након што је акваторијумом прошла патрола инспекције поморске сигурности из Котора, одлучено је да за тиме нема потребе, јер "није ријеч о просутој нафти или уљима, већ разној прљавштини коју је у море у суботу послијеподне са копна спрао већи пљусак кише која је тада захватила Боку". Инспектор поморске сигурности Лучке капетаније Котор Жељко Ломпар није могао да потврди о каквом се конкретно загађењу ради, јер је случај још увијек у фази извиђаја.

image

Загађење мора у Боки

-РТВ ХН

– Ријеч је о комуналном отпаду, судећи по боји загађења. Велике су шансе да загађење не долази са брода већ са копна, али још провјеравамо радаре. Све личи на канализационе воде, с тим што још увијек нисмо нашли извор загађења – објаснио је Ломпар.

Непријатан призор затекао је и туристе и мјештане од којих су многи већ минулих дана запливали у мору иако је његова темепература око 16 степени.

Ријешити проблем изливања канализације на плажу у Петровцу

Министар економског развоjа и туризма Горан Ђуровић замолио jе надлежне органе у Општини Будва да риjеше проблем са изливањем канализациjе на петровачку плажу.

– Уколико Општина не може да риjеши проблем, држава ће хитно реаговати – поручио jе Ђуровић на свом твитер налогу.

Иначе, проблем изливања отпадних вода у Петровцу већ данима jе актуелан. Мjештани тврде да нема дана да не дође до изливања фекалиjа на плажу, што оставља ружну слику за туристе и посjетиоце.

Из херцегновског предузећа Водовод и каналазација тврде да канализациони систем, са акцентом на колектор, функционише без проблема.

– Могуће да је прљавштина доспјела са неког од бродова или је киша спрала прљавштину у потоке, а они је улили у море. Пронашли смо да један приватни хотел у Мељинама канализацију директно излива у море. Упутили смо инспекцију да донесе рјешење против власника који ће морати да уподоби систем одвода каналаизације – објаснили из предузећа Водовод и канализација.

Руководилац службе за одржавање канализационе мреже Ђорђе Пјешивац тврди да систем пумпи на колектору фунционише беспрекорно али и да је екипа на терену која покушава наћи извор загађења.

– Имали смо пријаву неколико грађана да су уочили велику флеку на мору и да плута канализација. Нисмо примијетили никакву неправилност на колектору. Све функционише, али екипа је и даље на терену да бисмо утврдили да ли још неки приватни објекат испушта отпадне воде – казао је Пјешивац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:14