/ Прављење мула и проширење плаже у Баошићу - фото. К.М.
24/05/2021 u 07:00 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Баошићима почела изградња мула и проширење пјешчаног купалишта, приобални појас угрожен градњом плажа

Сав приобални појас Боке угрожен је градњом плажа као и градњом марина. Степен изграђености марина и број везова унутар Боке већ је премашио дозвољену бројку, а мислимо да је претходним студијама она била лимитирана на 500 везова, сматрају у Еколошком друштву "Бока"

У марту прошле године дио житеља Баошића, баш као и херцегновски еколози, протестовали су због најваљене градње хотелског објекта и насипања плаже у овом мјесту. Тада су изразили бојазан да ће насипање плаже угрозити осјетљиви екосистем мора, посебно станишта шкољке паластура. Ове године, протеста нема, а у Баошићима тече уређење пјешчаног купалишта на површини од 1.300 м2 чији је закупац фирма руског власника "Плажа Перла" д.о.о., са сједиштем у Херцег Новом. Према главном пројекту, инвеститор ће изградити ново заштитно муло на источном крају плаже, реконструисати и проширити постојећи бетонски дио на којем ће бити постављени плажни бар и санитарни објекат. Ради формирања нове пјешчане масе, инвеститор ће насути плажу крупним камењем и завршним слојем пијеска. Планирана новоизграђена плажна површина износиће 1.300 м2 у оквиру захвата од 80 м. Извођач радова је фирма Мегатрон д.о.о. из Херцег Новог.
Из Морског добра је потврђено да је инвеститор прибавио неопходну документацију за уређење плаже.

Пројекат се реализује према планским документима

– Пројекат уређења реализује се према планским документима, односно важећем ДСЛ-у за сектор 5 Кумбор – Ђеновићи – Баошићи. На основу важећег ДСЛ-а Управни одбор Морског добра је на сједници 18. јуна 2018. године усвојио одлуку (број: 0203-2441/29) о објављивању јавног позива за прикупљање понуда заинтересованих инвеститора. Влада Црне Горе је закључком (број: 07-4042) од 13. септембра 2018. године дала сагласност на одлуку о објављивању јавног позива – објашњавају из Морског добра и додају да је њихова тендерска комисија одлуком (број: 0210-3755/2) од 3. децембра 2018. године као најуспјешнију изабрала понуду Друштва "Плажа Перла" из Херцег Новог и 27. децембра исте године са њима закључило и уговор о коришћењу морског добра.
У складу са уговором, корисник је израдио главни пројекат уређења. На идејно рјешење уређења сагласност је 22.8.2019. године дала главни градски архитекта Марина Секулић.


Подсјетићемо, Еколошко друштво "Бока" је и прошле године потврдило да инвеститор има све потребне дозволе, оцијенивши да до тога не би смјело доћи у држави која носи епитет еколошка. И данас тврде исто.
– Сав приобални појас Боке угрожен је градњом плажа, без обзира да ли се раде пјешчане или бетонске плаже, као и градњом марина. Степен изграђености марина и број везова унутар Боке већ је премашио дозвољену бројку, а мислимо да је претходним студијама она била лимитирана на 500 везова. Данас имамо Портонови, Лазуре и ове мале марине и бројка увелико прелази 1.000 и то је један од првих чинилаца загађења морског приобаља – сматрају у Еколошком друштву "Бока".
Посебно подвалаче да је прави дар природе када се појави паластура јер она је чинилац здраве средине и чистог приобаља.
– Тако да је свако њено угрожавање прича о томе да ми уништавамо нашу животну средину и односе у природи. Када је примијећена паластура, примијећени су и морски краставци и неке друге биљне и животињске врсте које заслужују да буду заштићене. Залив Боке је дио природне и културне Унеско баштине и зато треба обратити пуну пажњу на заштиту приобаља и копненог дијела – поручили су уз Еколошког друштва "Бока".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:29