Учесници обуке / - фото: DANILO DADO PAVLOVIC
06/10/2021 u 08:54 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Бару међународна обука „Развој зелених технологија у органској пољопривреди”

Шестодневна обука се спроводи у оквиру пројекта „Јачање младих кроз агропредузетништво” који финансира Европска унија кроз програм Ерасмус

У Бару је у току међународна обука „Развој зелених технологија у органској пољопривреди”. Шестодневна обука се спроводи у оквиру пројекта „Јачање младих кроз агропредузетништво” који финансира Европска Унија кроз програм Ерасмус+, а похађаће је 22 полазника из Аустрије, Србије, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе. То ће бити прилика да се дискутује о могућностима, проблемима и трендовима у органској пољопривреди.

У Дворцу краља Николе је поводом одржавања обуке, уприличена је конференција за медије. Учесницима су се обратили Ирина Дабовић, секретарка Секретаријата за културу, спорт и младе Општине Бар, Ћазим Алковић у својству предсједника Друштва маслинара Бар, Дарко Пекић, један од организатора догађаја, и Орнест Сараћи, предавач из Тиране.

Дабовић је указала на предности које територија општине Бар нуди за развој органске пољопривреде, а представила је и активности Секретаријата, са посебним освртом на обиљежавање Међународног дана младих. Предсједник Друштва маслинара Ћазим Алковић, који такође обавља и функцију менаџера Општине Бар, пожелио је добродошлицу свим учесницима и указао на значај органске пољопривреде и укључивање младих у иновативне процесе који ће допринијети развоју ове привредне гране.

Обука ће трајати до недјеље, 10. октобра, а осим теоријског дијела предвиђен је низ теренских посјета и едукативних радионица.

Друштво маслинара Бар је водећи партнер овог пројекта, а остали партнери су Енвиронментал анд Территориал Манагемент Институте из  Тиране, Удружење грађана „Развој села” из Новог Сада, Центер фор Едуцатионал анд Цултурал Девелопмент “Рацио” из Скопља, Регионални центар за образовање и информисање из одрживог развоја за Југоисточну Европу из Сарајева, те “Wондерланд платформ фор Еуропеан арцхитецтуре” из Беча.

Укупан буџет је 111.038 еура, од чега Европска комисија финансира 80 одсто (94.218 еура). Друштво маслинара Бар ће од Европске комисије добити 28,160, а кофинансирање које Друштво треба да обезбиједи износи 7,049 еуар. Биће реализован у наредне двије године.

- Друштво маслинара Бар је водећи партнер, што подразумијева да ће управљати њиме. Овако важна улога на пројекту барске маслинаре чини поносним, али и намеће одговорност да све буде реализовано у складу са строгим правилима Европске уније. Квалитетним спровођењем овог пројекта, Друштво стиче озбиљне референце за конкурисање за друге европске пројекте у наредном периоду- истиче предсједник Друштва Ћазим Алковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 02:30