/ ото: Д.С.
13/10/2021 u 09:13 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Бару основан Ромски едукативни центар

Млади у Никшићу и Бару сусрећу се са дискриминацијом током школовања, неријешеним правним статусом, отежаним условима за запошљавање или потпуном немогучношћу истог

Центар за афирмацију РЕ популације, ЦАРЕП основао је Ромски едукативни центар (РЕЦ) у Бару, како би оснажио младе да препознају дискриминацију у заједници и нађу механизме за заједничку борбу за остваривање својих гарантованих права.

- Млади у Никшићу и Бару сусрећу се са дискриминацијом током школовања, неријешеним правним статусом, отежаним условима за запошљавање или потпуном немогучношћу истог, као и лошим условима становања. Овакве околности демотивишу младе да активно партиципирају у свакодневним друштвеним процесима и добију могућност за учешће у процесу доношењу одлука- каже извршни директор Центра за афирмацију РЕ популације ЦАРЕП Нарди Ахметовић.

Он истиче да се ова организација потрудила да пружи помоћ и подршку омладини Бара помоћу оснивања Ромског едукативног центра који ће представљати ресурсни центар за младе Бара, фокусно припадника РЕ популације.

- Овакав вид организовања младих јесте предуслов за њихово активно учешће и озбиљан алат за боље позиционирање младих - додаје Ахметовић.

Млади из Бара су уз помоћ колега из Никшића тимским радом на једнодневној обуци мапирали највеће изазове са којима се сусрећу у својој локалној заједници, научили више о менаџменту, управљању организацијама, комуникацијским вјештинама и процедурама за оснивање организације.

- Битно је напоменути да је Ромски едукативни центар, прва омладинска ромска организација у Бару. Ова чињеница нам довољно говори о третирању потреба младих из мањинских заједница и неопходности корјенитих промјена односа надлежних установа и цјелокупне заједнице према младима. Не смијемо дозволити као друштво да млади буду препуштени сами себи без адекватне бриге о њиховом положају и потребама. Надамо се да ће млади имати континуирану подршку од стране локалне самоуправе и да ће заједничком акцијом створити здраво друштво за развој младих - истиче Ахметовић.

Према његовим ријечима има велику подршку Општине Бар и савјетник за мањине господин Насер Краја,којима се овим путем захваљују на разумијевању значаја рада са младима, припадницима РЕпопулације.

Пројекат је подржан од стране Фонда за активно грађанство- ФАКТ кроз програм “Подршке активизму и лидерству младих”. Пројекат  Јачање активизма младих у општинама Никшић и Бар - Заједно смо јачи! се реализује уз финансијску подршку Балканског фонда за демократију иАмеричке агенције за међународни развој (УСАИД).

Драган Стојановић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:51