Сједници присуствовали само одборници ДПС-а / -Д.Ј.
28/05/2022 u 06:40 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Беранама подјела функција довеле до бојкота засједања

ДФ и Демократе, као двије најјаче преговарачке чланице, још увијек се нијесу договорили ко ће бити градоначелник, а ко предсједник Скупштине и да ли ће евентуално те мандате дијелити на по двије године, појаснио је др Милован Живковић

Наставак недавно прекинуте конститутивне сједнице Скупштине општине Беране на којој је требало да се изабере предсједник локалног парламента није одржан ни јуче због недостатка кворума. Сједници су се, поред Рајка Ивановића, предсједавајућег одборника из редова Праве Црне Горе, одазвали једино представници ДПС-а, док се сви остали нијесу појавили на засиједању.

-Сједницу сам заказао у складу са утврђеним роковима. Собзиром на то да не постоји кворум за рад и одлучивање прекидам сједницу, а о њеном наставку одлучиће се накнадно – ковстатовао је Ивановић као предсједавајући одборник.

Предсједник беранског одбора Демократа Новица Обрадовић казао је да се одборници те партије нијесу појавили на заказану сједници јер се, како је навео, због изостанка договора око формирања парламентарне већине, нијесу стекли услови за избор предсједника Скупштине.

-Досад смо дали све од себе да дође до формирања локалне власт. Међутим, до најављиваног договора још увијек није дошло због чега се нијесмо ни појавили на заказаном засиједању. Урадићемо све да се дође до најбољег рјешења које подразумијева успостављање нове локалне власти – казао је Обрадовић.

Кљајић: Једино је ДПС одговорна партија

Одборница ДПС-а Лидија Кљајић након неодржавања сједнице казала је да су представници партија које су у претходном периоду чинеле локалну власт својим недоласком на засједање показали неозбиљност према стварним потребама грађана Берана.

-Као што се и види само су одборници Демократске партије социјалиста показали одговорност за овај кључни политички моменат у нашем граду. Одсуство одборника који су углавном чинили владајућу већину у задњих осам година само је потврдило оно што смо ми константно истицали, а то је њихова неодговорност и катастрофално вршење локалне власти у претходном периоду. Зато грађани Берана треба да осуде њихово овако неодговорно понашање – нагласила је Кљајић.

Сличан став изунијели су и из Демократског фронта, истичући да су они отворени за наставак разговора.

-Сједница се није могла одржати јер није договорена владајућа већина. Зато нијесмо ни дошли на сједницу. Ту смо да се и даље договарамо и договоримо ако је то могуће – казали су кратко из ДФ-а.

Из Социјалистичке народне партије нијесу били расположени да дају било какве изјаве,а у име Праве Црне Горе др Милован Живковић у скупштинском холу казао је новинарима да до рјешења није дошло због изостанка договора између ДФ-а и Демократа.

-ДФ и Демократе, као двије најјаче преговарачке чланице, још увијек се нијесу договорили ко ће бити градоначелник, а ко предсједник Скупштине и да ли ће евентуално те мандате дијелити на по двије године. Права Црна Гора је током преговора давала конструктивне предлоге и уступке, али нијесмо наишли на разумијевање. Јасно смо казали да са ДПС-ом и СНП-ом нећемо ићи у коалицију, као што не споримо ни свим партијама и коалицијама да то ураде. Сигурни смо да ДФ, Демократе, Беране сад, Права Црна Гора и Уједињена Црна Гора могу да формирају стабилну власт. Међутим, ако не буде договора спремни смо и да идемо на нове изборе – казао је Живковић, подсјећајући да је 18. јун последњи датум до кад садашње парламентарне странке могу конституисати локалну власт.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:59