Одборници новог сазива СО Беране / Д.Ј.
04/06/2022 u 07:30 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Беранама у оптицају и нова власт и нови локални избори

Још увијек се надам договору и мислим да нећемо ићи на поновне изборе. Међутим, још ништа није дефинисано тако да су све опције отворене – каже Новица Обрадовић (Демократе)

Нико од представника партија који су избориле парламентарни статус јуче није могао да да прецизан одговор на питање да ли ће се у Беранама на сједници коју је за 7. јун сазвала Влада Црне Горе изабрати предсједник Скупштине општине и формирати локална власт, или ће се ићи на нове изборе. Предсједник беранског одбора Демократа Новица Обрадовић у изјави за "Дан" потврдио је да и поред бројних најава још увијек није постигнут договор између његове партије, Демократског фронта, Беране сад, Праве Црне Горе и Уједињене Црне Горе, који заједно имају 19 одборника. Он је казао да због тога нема ни предлога за предсједника локалног парламента и да није сигуран да ли ће тај предлог услиједити до почетка заказаног скупштинског засиједања.

”Покушаћемо да се договоримо око формирања локалне власти на неким реалним основама. Наредних дана јасније ћемо дефинисати свој став – саопштили су из ДФ-а

– Сматрам да смо сви довољно озбиљни да схватимо да треба да формирамо локалну власт и испоштујемо вољу бирача. Још увијек се надам договору и мислим да нећемо ићи на поновне изборе. Међутим, још ништа није дефинисано тако да су све опције отворене – каже Обрадовић.

Ни у одбору ДФ-а нијесу сигурни шта ће донијети наредни дани када је у питању политичка ситуација у Беранама.

– Покушаћемо да се договоримо око формирања локалне власти на неким реалним основама. Свакако да нећемо дозволити условљавања. Наредних дана јасније ћемо дефинисати свој став – саопштили су из ДФ-а.

Богавац: Са СНП-ом би се брзо договорили

Предсједник Општинског одбора Социјалситичке нардоне партије и досадашњи први човјек Општине Тихомир Богавац казао је јуче у изјави за "Дан" да је његова партија спрема за договор са досадашњим коалиционим партнерима. Међутим, како је навео, кључ расплета политичке ситуацију у овом граду није у рукама СНП-а већ рукама других странака.

-Проблем није у СНП-у, јер ако неко жели да се договори мимо нас може то слободно да уради. Уколико се то не деси и оде на нове изборе није кривица СНП. Уосталом ми смо, ако то они хоће, спремни да преговарамо са досадашњим коалиционим партнерима. Ако покажу вољу сигурно би се договорили врло брзо, али ако то они неће ми ту нијесмо криви, као што нијмо криви ни за њихове неспоразуме – нагласио је Богавац.

Представник Поктета Беране сад Младен Премовић сматра да у датој ситуацији поновни избори нијесу добро рјешење.

– Доста сам скептичан када је у питању постизање договора око формирања локалне власти. Међутим, поновни избори нијесу добро рјешење, јер на тај начин се показује неозбиљност политичких субјеката када су интереси грађана у питању. Ја се, ипак, надам да ће се до договора доћи унутар странака које су до сада преговарале и ми смо спремни да те разговоре поново иницирамо – каже Премовић.

На конститутивној сједници СО Беране одржаној 17. маја извршена је верификација одборничких мандата. Њен рад је тада прекинут, јер није пристигао ниједан предлог за избор предсједника локалног парламента. Предсједник Скупштине није изабран ни 27. маја за кад је био заказан наставак сједнице која није одржана због недостатка кворума, након чега је услиједила реакција Владе. Прије тога ДФ и Демократе су саопштили да нијесу успјели да се договоре око расподјеле челних функција и да би даљи преговори око формирања локалне власти требало да се наставе на нивоу партијских централа у Подгорици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:51