/ - Фото: М.Н.
19/11/2021 u 14:06 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) У Бијелом Пољу одржан дводневни семинар за стручне раднике за лица са оштећеним видом

Видећи пратилац по први пут у Црној Гори

У Бијелом Пољу је данас завршена дводневна обука за стручне раднике и сараднике о услузи видећег пратиоца, на тему ,,Значење, стандарди, права и обавезе корисника, сарадника и стручних радника''. Пројекат “Видећи пратилац” је финансиран од стране Министарства финансија и социјалног старања у Влади Црне Горе а предавачи су били Марина Вујачић, извршна директорица   Удружења младих са хендикепом Црне Горе, Горан Мацановић, извршни директор Савеза слијепих Црне Горе и Катарина Биговић Кулић, самостална савјетница  за међународне односе у Савезу слијепих Црне Горе.

Обука је иначе акредитована  од Завода за социјалну и дечију заштиту у оквиру пројекта ,,Видећи пратилац'', који Савез слијепих спроводи уз подршку Министарства финансија и социјалног старања.

-Препозната је потреба за ову услугу, од корисника, прије свега због проблема које су имали од појаве пандемије коронавирусом. Били су ускраћени за подршку, због немогућности праве асистенције. И све доводило до умањења самопоуздања корисника, али и мањак достојанства.Да особе са оштећеним видом буду равноправне у односу на друге грађане-казала је Биговић Кулић..

-Обука је само један дио нашег пројекта и ми већ од наредне седмице почињемо имплементацију ове услуге, која ће трајати шест мјесеци. За политирање имаћемо три видећа пратиоца, од којих један у Бијелом Пољу, као и Подгорици и Никшићу. У ова три града почињемо, гдје има и највише коринсика.Да лица са оштећењем вида из ових градова, добију видећег пратиоца. Надамо се да ће услуга заживјети и наши корисници имати већу инклузију и бољу приступачност окружењу и бити што активнији чланови друштва.План је да у осам наших локалних организација, које покривају Црну Гору, омогућимо да све особе оштећеног вида, у року од годину дана имају услуге видећег пратиоца-казала је Биговић Кулић.

Ријеч је о потпуно новој услузи, која ће бити доступна особама оштећеног вида, са циљем да им омогући инклузију, односно самостално кретање, већу укљученост у друштво и могућност да постану  активни чланови заједнице-додала је она. 

-Циљ је асистирање у кретању и асистирање у областима у којима је помоћ особама оштећеног вида потребнам, усљед баријера и препрека  на које наилазе у свакодневном животу. Као што је одлазак код љекара, неприступачност здравственим установама, добијање љекарских рецепата, одлазак у апотеку, подизање новца са банкомата, одлазак у банку, трговинско-финанисјски послови, као и одлазак  у продавницу и самостално кретање и одлазак у шетњу. 

Израђена је ова услуга по узору на Хрватску, гдје се примјењује већ пет година и која је дала успјешне резултате.

-Овај вид ће допринијети да особе оштећениог вида буду равноправни чланови друштвене заједнице.Обука је предвиђена прије свега за социјалне раднике који ће је спроводити. Окупљенио је њих 20 из свих градова Црне Горе овдје у Бијелом Пољу. Ту су представници Центара за социјални рад, који су овдје усвојили одређена знања, о приступима инвалидитету, методологији, самосталном животу, услугама социјалне и дечје заштите и највише о принципима видећег пратиоца, правима и обавезама које  имају како корисник, тако и сарадник. Али и стручни радник, који ће бити медијатор између корисника и сарадника, који ће координисати услугама.

Такође, додала је Биговић Кулић, радило се и о седмичном плану, као и кризним ситуацијама, које се могу десити на терену и на који их начуин пренебрегнути.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:11