Учесници трибине о запошљавању у Бијелом Пољу / М.Н.
05/02/2022 u 06:38 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Бијелом Пољу почела реализација програма који помаже ЕУ: Обука кроз праксу за 100 младих, посао за њих 70

Локална самоуправа поред пројекта „Смањење незапослености”, током ове године реализује још два програма подршке кроз финансирање пројеката женског предузетништва и предузетништва за младе, подсјетио је Петар Смоловић

Пројекат "Смањење незапослености у општини Бијело Поље" који спроводи Општина Бијело Поље у сарадњи са Министарством финансија и социјалног старања кроз Програм ЕУ и Црне Горе за запошљавање, образовање и социјалну заштиту, представљен је јуче у граду на Лиму. Циљ пројекта је, како се чуло на презентацији, јесте да допринесе регионалном економском развоју Црне Горе, кроз смањење регионалног диспаритета у незапослености.

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић каже да је ово наставак активности којим локална управа пружа подршку привреди, али, и стимулише младе људе да отпочну сопствени бизнис.

-Кроз обуку и праксу проћи ће око 100 незапослених младих, а од тог броја њих 70 ће добити посао. Предност ће имати она лица која дуго чекају запослење, лица са нижим степеном образовања и рањиве групе. Вјерујем да ће фирме и послодавци из Бијелог Поља, након почетне обуке и усавршавања, добити стручан кадар који им је неопходан, а запослени, прилику за сталним запослењем-истакао је Смоловић, и захвалио Делегацији Европске уније у Црној Гори на подршци, чиме се, како је нагласио, још једном потврдило да је Европска унија најзначајнији партнер са којим локална самоуправа реализује пројекте од значаја за грађане Бијелог Поља.

image

Горан Пребирачевић и Петар Смоловић

М.Н.

Унапређење услова за отвaрање радних мјеста

Шеф канцеларија за ЕУ пројекте Горан Пребирачевић казао је да је реализација пројекта почела 15. новембра прошле године и трајаће 12 мјесеци.

-Специфични циљ пројекта јесте унапређење услова за отварање радних мјеста за незапослена и неактивна лица, кроз повећање њихове запошљивости, а кроз подршку локалним послодавцима за организовање обуке на радном мјесту и отварање радних мјеста нашој општини - објаснио је Пребирачевић.

Смоловић је подсјетио да локална самоуправа, поред пројекта "Смањење незапослености у општини Бијело Поље", током ове године реализује још два програма подршке кроз финансирање пројеката женског предузетништва и предузетништва за младе.

- Један од круцијалних проблема Бијелог Поља је незапосленост- посебно младих, тако да се надам, да ћемо кроз све ове програме које смо осмислили, током ове године запослити и ситуирати око 200 младих, и то на квалитетним и одрживим радним мјестима - истакао је први човјек Општине.

Вриједност пројекта је око 522.000еура, од којих је грант Европске уније око 496.000 еура.Јавни конкурс објављен је на веб сајту Општине Бијело Поље, гдје заинтересовани могу преузети образац пријаве на конкурс са смјерницима за подносиоце пријава и пратећом документацијом.Пројектом ће, наводи се у образложењу, бити обухваћено најмање 25 послодаваца из приватног сектора са сједиштем на територији бјелопољске општине. Објављен је и позив послодавцима за подношење предлога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:33