/ -FOTO: DAN
27/09/2022 u 21:32 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Bijelom Polju sproveden projekat za upravljanje otpadom: Dodijeljeni ekološki pasoši

Pasoš je ujedno i metafora za dostojanstvo odgovornosti onih koji postanu nosioci i vlasnici ovoga pasoša, kazao je koordinator projekta.

U okviru projekta "Ekološki pasoš za uspješno upravljanje otpadom” koji realizuje NVO Centar za ruralni razvoj Crne Gore, u partnerstvu sa NVO Dobro Crne Gore, podrškom Ministarstva ekologije, održano je niz aktivnosti.

Počev od edukativnih radionica, kviza znanja dododjele ekoloških pasoša.

-Ekološki pasoši su osmišljeni kao mateijalizacija pripadnosti ekološkom pokretu i kao moralna vriednost,smisao integriteta i zalaganja za očuvanje životne sredine, zdravlja pojedinaca i budućnost zajednice i planete. Ovaj pasoš je ujedno i metafora za dostojanstvo odgovornosti onih koji postanu nosiocivlasnici ovoga pasoša- kazao je Danilo Vuković, koordinator projekta. 

Pasoš su dobili proaktivni predstavnici ciljne grupe i svi koji su učešćem u projektu dali značajan doprinos. U završnoj radionici, učenici-takmičari i drugi učesnici radionica prmili su pasoš.

Održane su četiri  edukativne radionice u mjesnim zajednicama u slivu rijeka Lima i Bistrice uz koje se najčešće prave odlagališta čvrstog otpada (Zaton, Ribarevine, Njagnjevo i Bistrica).

Obuhvaćene su i četiri  osnovne škole “Braća Ribar”- Zaton, ”Marko Miljanov”, “Pavle Žižić” Njegnjevo i ”Vuk Кaradžić” – Bistrica, uz prisustvo predstavnika lokalne uprave, predstavnika preduzeća koji obavljau poslove upravljanja otpadom, stanovnika mjesnih zajednica Zaton i Ribarevine.

Njagnjevo i Bistrica, kao i predstavnika JP ,,Кomunalno Lim'' i proaktivnim učešćem učenika.

- Projekat je osmišeljen je kao doprinos realizaciji državnog plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori i lokalniih planova upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom, sa fokusom na prioritetni problem koji se ogleda u odvojenom sakupljanju komunalnog otpada.Opšti cilj projekta je uspješno upravljanje otpadom kroz jačanje ekološke svijesti o značaju otpada kao značajnom resursu, dok se posebni ciljevi odnose na upravljanje otpadom na način kojim se doprinosi efikasnijem korišćenju resursa i smanjenju količine otpada, obezbjeđenju materiala za raciklažu kao resurs, što sveukupno utiče na zaštitu životne sredine i zdravlja ljudi, kao i na uštedu energije- zaključio je Vuković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:17