Фото: М.Н.
13/07/2021 u 14:11 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Бијелом Пољу свечаност поводом Дана државности и устанка

Општина Бијело Поље током НОБ-а, од 1941. до 1945. године, изгубила је 829 бораца и 172 жртве фашистичког терора. Партизанску споменицу добила су 144 борца, а звање народног хероја њих шест

Поводом 13. јула - Дана државности Црне Горе, делегације Општине, борачких организација и парламентарних политичких партија положиле су вијенце на Споменик палим борцима бјелопољског среза. Честитајући грађанима Дан државности, предсједник Општине, Петар Смоловић, казао је да је 13. јул дан црногорске славопојне симболике.

-На Берлинском конгресу 13.јула Црна Гора је добила независност и знатно територијално проширење. Уз учешће шест свјетских сила, Османског царства и четири балканске земље, наша држава је добила статус независности, респектовано је њено учешће у ослободилачким ратовима- истакао је Смоловић.

Дан антифашистичке борбе, 13.јул 1941. године, датум је, како је нагласио, којег се сјећамо са пијететом, јер је устаничка Црна Гора, под вођством Комунистичке партије Југославије почела антифашистичку борбу,  прва у поробљеној Европи.

Смоловић је подсјетио и на страдања бораца из наше општине.

-Општина Бијело Поље током НОБ-а, од 1941. до 1945. године, изгубила је 829 бораца и 172 жртве фашистичког терора. Партизанску споменицу добила су 144 борца, а  звање народног хероја њих шест”, навео је предсједник бјелопољске Општине.

Казао је, и да су идеолошки темељи антифашистичке борбе и њене тековине биле и да ће бити достојне поштовања генерацијски, јер је човјек, његова слобода и егзистенција, у првом плану сваког облика друштвеног устројства, и политичка срж грађанског демократског уређења.

-Црна Гора је истинском вољом грађана одабрала свој политичко-идеолошки пут на фону поштовања грађанских права, превасходно националне, вјерске и мултикултуралне толеранције. У спољополитичкој орјентацији изабрали смо европске вриједности, а развијени друштвено политички системи Европе су нас прихватили равноправно, подстичући наш развој и прогрес-подвукао је Смоловић.

На крају је поручио да тринаестом јулу слава, а нама тежња, да очувамо слободу као сан наших предака и завјет будућим генерацијама. Да је вјечна Црна Гора.

Цвијеће на Споменик палим борцима бјелопољског среза, који су носили барјак слободарства и били примјер храбрости и части, поред делагације Општине, положиле су и делегације борачких организација: УБНОР-а и антифашиста, ОБНОР-а, организације бораца НОР-а  из Београда-Општина Савски венац, Пирота, Књажевца, Беле Паланке и Пријепоља.

Почаст народним херојима одале су и делегације политичких партија- Демократске партија социјалиста, Бошњачке странке, Социјалдемократа, Социјалистичке народне партије, Социјалдемократске партије, Демократа и Уједињене реформске акције – УРА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:00