/ Једно од имања пољопривредника у Вранешу, фото М.Н.
29/05/2021 u 06:30 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Бијелом Пољу уз туристичку понуду пласирати и домаћу храну

За програм мјера подстицаја руралног и одрживог развоја из општинског буџета Бијелог Поља опредијељено 100 хиљада еура

За програм мјера подстицаја руралног и одрживог развоја Општина Бијело Поље је из свог буџета за 2021. годину издвојила 100 хиљада еура. Ради се о износу истом у односу на предходну годину, а средства су распоређена на 11 подстицајних мјерa.To су подстицај развоја руралног туризма, подстицај производњи, преради и транспорт воћа и поврћај, развој сеоске инфраструктуре, подршка повртарској производњи у заштићеним просторима (додјела пластеника), промоција и едукација из области руралног и одрживог развоја; одрживо коришћење планинских пашњака, одрживо коришћење земљишта, одрживо коришћење рјечних токова, заштита и унапређење животне средине и биодиверзитета, као и мјера дезинсекције, дезинфекције и дератизације и очување и ублажавање утицаја природних хазарда -очување броја грла стоке. Секретар Секретаријата за рурарлни и одрживи развој Јасмин Ћоровић каже да је ове године највише средстава издвојено за мјеру подршка повртарској производњи у заштићеним просторима-додјела пластеника, у износу од 35.000 еура.

image
Јасмин Ћоровић, приватна архива

-Додјелу пластеника реализовали смо досад у сарадњи са турском агенцијом за развој ТИКА, која већ неколико година узастопно донира пластенике бјелопољским пољопривредницима у циљу јачања пољопривредне, односно пластеничке производње. Интересовање је било заиста велико, па смо се одлучили да и дио властитих средстава уложимо за набавку и додјелу ових пластеника. Такође, и за остале мјере програма влада велико интересовање чему у прилог говори чињеница да смо у предходне три године имали стопроцентну реализацију- каже Ћоровић и додаје да је Бијело Поље општина која има заиста одличне предуслове за развој не само пољопривреде, већ и туризма, посебно руралног туризма.

У врху општина које улажу у пољопривреду и сеоски развој

Поред програм мјера за подстицај руралног и одрживог развоја који реализује Секретаријат за рурални и одрживи развој, Општина Бијело Поље има још један програм који се реализује у Секретаријату за економски развој и предузетништво а он се односи на подршку примарној пољопривреди и износи 250 хиљада еура.

-Дакле, кроз ова два програма Општина Бијело Поље издваја 350 хиљада еура подршке за пољопривреду и рурални развој, што нас сврстава у сам врх општина које улажу у пољопривреду и сеоски развој. Такође, ту су и остали видови помоћи као што је ослобађање плаћања пореза на пољопривредно земљиште које реализује локална Управа јавних прихода. Програм Дирекције за изградњу и инвестиције садржи подршке санације и асфалтирања сеоских путева и изградњу водовода- појашњава Јасмин Ћоровић.

- Ипак, недовољно користимо оно што имамо. Опет, имам очекивање да ће се интензивирати развој пољопривреде и генерално руалних подручја, имајући у виду да Општина Бијело Поље ради на валоризацији два веома важна капитална пројекта, Ђаловића клисури и Ски центра на Бјеласици. Вјерујем да ће ови пројекти бити покретачи развоја не само туризма већ цијелог ланца услуга и понуде. Интенција је да ове двије области увежемо, односно да кроз туристичу понуду пласирамо и домаћу храну. То је формула успјеха развоја Бијелог Поља - оцјењује Ћоровић.

Он додаје да је интенција програма да се помогну мањи пољопривредни произвођачи и газдинаства, који не могу остварити субвенције преко државног Агро буџета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:44