Дом здравља Бијело Поље / - фото: М.Н.
08/12/2021 u 13:39 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У бјелопољском ДЗ почела имунизација против сезонског грипа: Има довољно вакцина

Вакцинација се врши у Дому здравља, али и у теренским амбулантама

У бјелопољском Дому здравља има довољно вакцина против сезонског грипа, а препоручује се свима који су у повећаном ризику од оболијевања, казала је директорица ове здравствене установе др Мирјана Варагић. Вакцинација се врши у Дому здравља, као и у теренским амбулантама.

- Доктори и медицинске сестре су већ контактитали осјетљиве категорије нашег становништва и указали на неопходност вакцинације против сезонског грипа - истакла је др Варагић.

Она је нагласила да се вакцине против сезонског грипа могу давати у било ком размаку у односу на вакцину која се даје против ковида-19.

image

Доктор Мирјана Варагић

- фото: М.Н.

- Могу се давати у размаку од седам и четрнаест дана, мада у ситуацијама када се процијени да је давање обје вакцине прихватљиво за поједине особе, јер смањују број посјета здравственим системима и добијају правовремену заштиту од обје болести, могуће је обје вакцине администрирати истовремено - појаснила је директорица бјелопољског Дома здравља.

Такође, како је појаснила, Свјетска здравствена организација сматра да истовремена примјена инактивисане четвороваленте вакцине против грипе и ковида-19 је прихватљива.

- Постоје само ограничени докази о истовременој примјени ове двије вакцине, али доступни докази не показују значајне нежељене реакције, што је у овој ситуацији врло важно за наше грађане, јер често питају да ли смију примити истовремено и у ком размаку вакцину против сезонског грипа и вакцину против ковида-19 - додала је др Варагић.

Саопштила је и да је интересовање за вакцинацију против сезонског грипа и веће него што је било прошле године.

- Људи су знатно опрезнији због ове тренутне ситуације и желе да се заштите на вријеме - додалаје директорица бјелопољског Дома здравља.

Подсјетила је да се вакцинација против сезонског грипа препоручује свим старијим особама са обољењима кардиоваскуларног система и бубрега, особама које се лијече од метаболичких поремећаја (као што је шећерна болест), особама са хроничним обољењима респираторног система, лицима са смањеном функцијом имунолошког система укључујући и лица са ХИВ/АИДС-ом, као и особама које имају трансплантиране органе и/или ћелије.

Такође, вакцинација је предвиђена и препоручује се свим старијим од 65 година, хронично обољелим особама које живе у колективном смјештају, здравственим радницима и сарадницима, а нарочито је битно да буду вакцинисани запослени на одјељењима интензивне његе, неонаталне његе и у стационарима за хронично обољела лица јер на тај начин – не само да штите своје здравље и здравље својих укућана већ значајно доприносе здрављу оних које лијече и о којима брину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:27