Грађани ужег центра града кажу да због прегласне музике немају мирног сна / -Б.Је.
29/05/2022 u 06:40 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У центру Пљеваља живот постао неподношљив: Комунална полиција не кажњава због буке

Није било подношења прекршајних пријава јер Комунална полиција није утврдила прекорачење граничних вриједности нивоа буке, па самим тим није предузимала репресивне мјере, каже Бојан Бајчета начелник Комуналне полиције

Грађани Пљеваља често се жале да од прегласне музике из угоститељских објеката немају мирног сна. Наглашавају да је повећан ниво буке нарочити присутан у ужем градском језгру, односно улицама Краља Петра и Тршовој. Исатичу да је бука од прејаке музике изузетно велика, али да надлежни адекватно не реагују. Први човјек пљеваљске Комуналне полиције Бојан Бајчета у разговору за "Дан" каже да Комунална полиција посједу уређај за мјерење нивоа буке из угоститељских објектата-Фонометар, који је уредно калибрисан код Завода за метрологију Црне Горе. Бајчетић каже да је контрола нивоа буке у угоститељским објектима вршена "одређен број пута".

image

Бојан Бајчета

-ПВ Информер

-Контролу нивоа буке из угоститељских објеката Комунална полиција врши по службеној дужности, те је у протеклом периоду извршила одређени број прегледа угоститељских објеката који послују у ужем градском језгру, и у претходном периоду није било подношења прекршајних пријава јер Комунална полиција није утврдила прекорачење граничних вриједности нивоа буке па самим тим није предузимала репресивне мјере када је ова врста надзора у питању - каже Бајчета и наглашава да ће Комунална полиција урадити све како би током љетне сезоне у граду владао ред и мир.

-Служба Комуналне полиције, због љетње сезоне, у наредном периоду појачаће надзор у смислу контроле рада угоститељских објеката како би се обезбиједио комунални ред у пуном капацитету - истиче Бајчета и додаје да је у другим случајевима контроле било прекршајних пријава.

Мјерења децибела избјегавају у дане викенда

-Нажалост од буке, викенд данима, у граду није могуће опстати. Комунална полиција има потребну опрему али је уопште не користе. Они не врше мјерење нивоа буке на критичним локацијама и то је јавна тајна, тврде из НВО "Алтернативи" појашњавајући да они овај дио проблематике прате последњих година али да ту нема резултата.

Из "Алтернативе" упозоравају да су неке локације у граду са нивом буке јако критичне и да очигледно комунални полицајци не врше мјерења буке у дане викенда

-Познате су контроле да се врше мјерења ниво буке у дане када нема јаке музике, поручују из НВО Алтернатива.

- У протеклој години Комунални полицајци су изрекли три новчане казне путем прекршајног налога за правно и одговорно лице- угоститеље који су прекршили одредбе Одлуке о радном времену, те покренула један поступак код надлежног суда за прекршаје који је такође окончан у корист службе Комуналне полиције. Пријаве које су поднесене и које су добиле судски епилог јасно говоре о коректном раду Комуналне полиције - наглашава Бајчета.

Подсјећамо, претходних годинама честе су биле оптужбе грађана и НВО активиста на рачун рада Комуналне полиције у Пљевљима. Из Еколошког друштва "Брезница" тврдили су да ова служба не ради адекватно свој дио посла, те да се финансирањем запослених у Комуналној полицији само узалудно троши новац из општинског буџета. Као главни аргумент из ЕД Брезница су истицали да комунални полицајци и редари не пишу прекршајне налоге иако се комунални ред у Пљевљима крши на сваком кораку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. april 2024 23:18