Бициклисти на локацији будућег видиковца на Орјену / фото: К.М.
19/07/2021 u 07:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уговорена изградња два видиковца на Орјену

Формирањем видиковаца, у циљу побољшања туристичке понуде, биће обезбијеђен простор за одмор на маунтин бајкинг траси "Salty and sweet", намијењен излетницима, бициклистима, планинарима и љубитељима природе, кажу из ТО Херцег Нови

У циљу диверсификације и побољшања туристичке понуде Херцег Новог, те подизања атрактивности културне и природне баштине залеђа, кроз унапређење "outdoor" садржаја у руралним дијеловима града, Туристичка организација је уз подршку ЕУ, на дијелу макадамске трасе "Salty and sweet", у срцу Орјена, уговорила изградњу два видиковца. Како је саопштено из Туристичке организације, уговорена је и замјена старе и постављање нове mountain biking (мтб) сигнализације на три јединствене бициклистичке руте (Salty and Sweet, Boka Bay View, Rocks and Trees), као и постављање шест нових инфо табли са мтб картом залеђа и описом атракција на стазама.
Изградња два видиковца планирана је на 1.400 до 1.500 мнв, у складу са високим еколошким стандардима и примјерима добре праксе за овакву врсту објеката примјењеним у националним парковима и парковима природе. Са одабраних локација пружа се поглед на обронке орјенског масива, серпентине аустријског пута и Боку.
– Формирањем видиковаца биће обезбијеђен простор за одмор на мтб траси "Salty and sweet", намијењен излетницима, бициклистима, планинарима и љубитељима природе. За опремање одморишта и формирање стаза и платоа биће искоришћени искључиво природни материјали – дрво и камен са лица мјеста. Кроз замјену старе и постављање нове мтб сигнализације биће уклоњени дотрајали метални стубови дуж траса и постављени нови од дрвета, са одговарајућим смјероказима и пиктограмима. Дрвене инфо табле са мтб картом залеђа и описом атракција биће постављене на шест одабраних локација дуж три промовисане бициклистичке руте. Рок за завршетак радова је 31. август – саопштавају из Туристичке организације Херцег Нови.

Развој и промоција бициклистичке понуде на руралним подручјима

Пројекат "Бициклистичке руте за унапријеђење природне и културне баштине Херцеговине и Црне Горе – Cycling Rural" реализује се у оквиру другог позива Програма прекограничне сарадње БиХ – Црна Гора. Имплементација је почела 1. октобра 2019. године и трајаће 24 мјесеца. Укупна вриједност пројекта је 495 хиљада еура, од чега је Европска унија обезбиједила 400 хиљада бесповратних средстава, а све у циљу јачања и побољшања квалитета туристичке понуде, те развоја и промоције бициклистичке и осталих понуда на отвореном у руралним подручјима прекограничних регија Црне Горе и Босне и Херцеговине.


Подсјећају, пројекат "Бициклистичке руте за унапријеђење природне и културне баштине Херцеговине и Црне Горе" резултираће стварањем новог бренда "Cycling Rural", који ће постати дио туристичке понуде Црне Горе, Босне и Херцеговине и Јадранског залеђа. Партнери на пројекту су Уред Владе Жупаније Западнохерцеговачке за еуропске интеграције као носилац пројекта, градови Широки бријег и Љубушки, општине Посушје и Груде, те Туристичка организација Херцег Нови.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 01:16