/ - PHOTO BY EDGE2EDGE MEDIA ON UNSPLASH
19/02/2022 u 19:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Црној Гори расте број зависника од коцкања и играма на срећу

Нови закон предвиђа повећања накнада приређивачима игара и строже услове за добијање концесије

У Црној Гори расте број зависника од коцкања и играма на срећу. Влада дуже вријеме најављује измјене Закона о играма на срећу и увођење регистра с подацима грађана којима би се забранио приступ кладионицама и казинима, преноси Al Јazeera Balkans.

Према садашњем закону, објекти који приређују игре на срећу не смију бити ближе образовним установама од 250 метара, а у пракси постоје изузеци од правила.

У Министарству финансија и социјалног старања најављују нови ригорознији закон. Увешће регистар искључених лица с пописом особа којима се забрањује улаз у кладионице и коцкарнице. На попису би били корисници социјалне помоћи, особе којима је дијагностикована патолошка зависност од коцке, студенти који примају стипендију, особе које не плаћају алиментацију.

- Апсолутно се ништа не мијења. Као што знате и садашњи закон предвиђа да свако ко уђе у кладионицу мора бити легитимисан, ако ништа утврдити да ли је особа старија од 18 година - казао је државни секретар у Министарстви финансија Јанко Одовић.

Нови закон предвиђа повећања накнада приређивачима игара и строже услове за добијање концесије.

Приређивачи игара већ негодују да ће им то отежати посао.

- Највећи проблем је што регуларни приређивачи који обављају дјелатност у складу са прописима, неће моћи да издрже ове намете - рекао је за Ал Јазееру Борис Делић из Удружења приређивача игара на срећу.

Из Министарства финансија кажу да Црна Гора има најниже накнаде у региону и најслабију наплату, уз високе профите приређивача игара.

У ЈУ "Какарицка гора" кажу да су кладионице свуда, а "темпирана бомба" зависности међу младима све гласнија откуцава.

- Имамо синдром првог добитка када они осјете да су успјели нешто да добију и уђу полако у то и просто не могу тако лако да изађу из тог свијета - рекла је дирекорица ЈУ "Какарицка гора" Дијана Милошевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 22:35