Насеље Лакат без основних услова за живот / -Д.Љ.
14/07/2021 u 06:50 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У даниловградском насељу Лакат напон испод 100 волти

Напон варира од 80 до 130 волти, а требало би да буде 220, лаптоп не може да ради како треба, имао сам штету 260 еура, четири пута ми је цркао вентилатор на њему, наводи Цветковић

Мјештани насеља Лакат у Спужу муку муче са слабим напоном струје због којег око 35 домаћинстава живи у отежаним условима.

image

Напон струје испод свих минимума

-Д.Љ.

Ивана Бјелановић каже да је напон струје слаб, често пада испод 150 волти и тада не може ни коректор да ради.

image

Ивана Бјелановић

-Д.Љ.

– Држим двије краве, музилице се гасе и не могу да их помузем. Напон варира, око 12 часова почне да пада, а иста ситуација је и увече. Клима не може да ради, а машину за веш укључујемо послије поноћи. Фрижидер под таквим напоном неријетко затресе, док је замрзивач старији, па некако ради, да је новији не би могао. Због слабог напона током зиме су се покварила два коректора и пумпа за централно гријање. Ми више овако не можемо да живимо, врућине су велике, ово је право мучење. Поред струје, слаб је и притисак воде – навела је Бјелановићева.

На проблеме са електроснабдијевањем жали се и Соња Ђукић којој јој се покварило неколико уређаја.

image

Соња Ђукић

-Д.Љ.

– Не могу скувати ручак, док млијеку за бебу треба пола сата да се угрије. На замзивачу је стално укључена црвена лампица. Имали смо велику штету, јер цркао нам је бојлер, замрзивач, веш-машина. Обраћали смо се Дистрибуцији Даниловград, али све је било узалуд.Такође је лош и притисак воде. Не дај Боже да се нешто запали на овако високим температурама, не бисмо имали чиме да угасимо. Да бих укључила веш-машину морам да пуним бидоне, па да додајем воду како бих испирала веш и тако цијелу ноћ чекамо – казала је Ђукићева.

Мјештанин Момчило Цветковић каже да су због лошег напона принуђени да купују коректоре.

image

Момчило Цветковић

-Д.Љ.

– Напон варира од 80 до 130 волти, а требало би да буде 220. Климу немамо, не треба нам, кад не смијемо да је укључимо. Фрижидер и замрзивач не могу да раде како треба. Да бисмо укључили машину чекамо да нам коректор покаже добру долазну струју. Стално морамо да контролишемо и пратимо колики је напон и то нам представља велико оптерећење. Кафу не можемо да скувамо на шпорету. И поред тога што је струја слаба, долазе нам редовно рачуни које измирујемо. Раније смо упућивали ЦЕДИС-у дописе, али никад нико није реаговао. Лаптоп не може да ради како треба, имао сам штету 260 еура, четири пута је цркао вентилатор на њему. И када поцркају уређаји нико неће штету да надокнади – прича Цветковић.

ЦЕДИС: Мјештанима омогућено да користе другу трафостаницу

Из ЦЕДИС-а су казали да jе корисницима из мjеста Лакат, на основу подниjетог захтjева због лошег напона електричне енергиjе, већ jедном позитивно одговорено и омогућено им да се напаjаjу из трафостанице Млин Шаjо умjесто из трафостанице Лакат.

– Уколико имаjу и даље примjедбе за квалитет напона потребно jе да поднесу захтjев преко обрасца коjи се налази на саjту ЦЕДИС-а на линку http://cedis.me/prigovori или преко Канцелариjе за односе са краjњим корисницима чиjе контакте могу наћи на http://cedis.me/kontakt – поручили су из ЦЕДИС-а.

Проблем са струјом већ десетак година има и Вујадин Кандић.

image

Вујадин Кандић

-Д.Љ.

– До подне је напон мало бољи, али касније у појединим случајевим пада на 80-100 и одмах се пали стоп на коректору да не може да коригује струју. Имам двоје унучади и морамо да укључимо по мало климу да расхлади, али онда ниједан други апарат не смијемо. Коректор преносим од једног до другог уређаја по потреби и пратим. За четири-пет година цркле су нам три машине за веш и фрижидер. Апарат од три киловата кошта око 100 еура. Невјероватно је да су овакви услови на само десет километара од Главног града. Живјели смо на сјевероистоку Црне Горе, испод Чакора и имали смо бољи напон. У нормалним условима хљеб се пече 20 минута, а овако и по сат и не испадне како треба – каже Кандић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:24