Туристи у посјети Старом граду / -Б.М.
24/07/2021 u 09:40 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У древном граду Котору одмарају 8.902 госта

Планирамо да покренемо и неке нове, попут манифестације иницијалног назива "Дани памидоре, уља и меда" која би требала да се одржи 31. јула и 1. августа у Радановићима, најављује Јован Ристић директор ТО Котор

На которској ривијери тренутно одмара 8.902 регистрована госта, што је 92 одсто у односу на исти период 2019. године, када их је било 9.584, јучерашњи су подаци Туристичке организације (ТО) Општине Котор.

- Од укупног броја у хотелском смјештају је 1.275 гостију, приватном 7.492, камповима 54 и у хостелима 81 гост. У исто вријеме 2020. године, у нашем граду је боравило укупно 760 гостију, саопштио је за "Дан" директор ТО Котор Јован Ристић. Он је подсјетио да су за пријаву боравка, осим пункта ТО у Старом граду, доступни и пунктови у Ластви Грбаљској, Бигови, Прчњу, Столиву, Св.Стасију, Ораховцу, Морињу, Перасту и Рисну.

image

Јован Ристић, директор ТО Котор

-Б.М.

Због опасности од ширења новог соја вируса Ковид -19 и повећања броја гостију, из ТО апелују на све оне који се још увијек нису вакцинисали, да то ураде што прије и тако допринесу борби против пандемије.

image

Детаљ са једне од плажа у Котору

-Б.М.

-Такође, позивамо све оне који се баве услужним дјелатностима да се придржавају препоручених заштитних мјера, као и да своје госте упућују на то, јер само на тај начин можемо да сачувамо своје здравље и омогућимо наставак туристичке сезоне. Апелујемо на привреднике да свој рад прилагоде важећим прописима и законима, нарочито када су у питању бука, радно вријеме и одлагање смећа, закључује Ристић, уз молбу свима који се баве пословима везаним за туризам, угоститељство и пружање осталих услуга туристима да буду добри домаћини и да учине да гости из Црне Горе понесу лијепе успомене.

Послије двије године паузе поново "Сви на Црквице"

Јован Ристић најављује да ће 2. августа у Рисну по први пут бити одржан маскенбал, док је 6. августа "Рисанска ноћ". У другој седмици августа, послије двије године паузе, биће одржана манифестација "Сви на Црквице", а у Рисну су синоћ одржани "Рисански макарули". Ристић истиче задовољство по први пут одржаном фештом Светог Илије у Столиву.

- Јер се ради о једној урбаној приморској цјелини која је сачувана готово у изворном облику, али је напуштена, јер ово је корак ка оживљавању. Надам се да је то први у низу сличних пројеката и да ћемо успјети да оживимо још нека слична приморска мјеста - подвлачи Ристић.

Ристић истиче настојање да се ове године у Котору одрже све мање манифестације, које су локалног карактера и које су, због пандемије, мање проблематичне ради окупљања мањег броја људи, а јако су битне за оживљавање малих средина и очувања традиције.

-Успјећемо да их задржимо и одржимо и ове године у одређеном обиму. И поред ситуације каква јесте и финансијске и еподемиолошке, велики је ентузијазам код људи који су иницијатори манифестација, као и запослених у ТО и спонзора. Планирамо да покренемо и неке нове, попут манифестације иницијалног назива "Дани памидоре, уља и меда" која би требала да се одржи 31. јула и 1. августа у Радановићима. Тада ће индивидуални пољопривредни произвођачи имати прилику да излажу и продају своје производе, да на лицу мјеста договарају сарадњу са купцима, а биће културно-умјетнички програм, прецизира Ристић, апостофирајући да је идеја да то постане традиционално. Надаље је, најављује, у плану још једна нова манифестација и то Дани узгајивача шкољки, односно мушуља, која би требала да се организује у сарадњи са Институтом за биологију мора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:40