/ фото: Жана Бојанић
13/09/2021 u 11:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

У градској луци Шквер боља предсезона

Директор Агенције, Божо Укропина, навео је да је посјета луци у предсезони била на нивоу из упоредне 2019. године, у просјеку од 50 одсто, да би посјета у шпицу сезоне пала десет до 20 одсто

Пословање градске луке на Шкверу, односно Агенције за газдовање градском луком у предсезонском периоду било је, према ријечима њених представника, боље него у шпицу сезоне, док најаве за постсезону нијесу обећавајуће. Директор Агенције, Божо Укропина, казао је да је посјета луци у предсезони била на нивоу из упоредне 2019. године, у просјеку од 50 одсто, да би посјета у шпицу сезоне пала десет до 20 одсто.

- Доласци у мају и јуну били су на нивоу од 50 до 60 одсто промета из 2019. године. Међутим, у јулу и августу тај промет је значајно пао, на 40 одсто- рекао је Укропина за Радио Јадран.

Ове године, како је казао, просто није било интересовања за излете до Новога и Боком гостију који излетничким бродовима долазе из Будве, Бара и Котора.

- Ове године имали смо константне доласке бродова, Весна и Липовац, десетак пута долазио је Липовац II, а два пута седмично долазиле су баркасе Пајо и Анита. Уопште нијесу долазили Будванка, Весна II, Посејдон, Анита II и Марија Д. Они уопште нијесу возили ове године јер није било интересовања- прецизирао је Укропина.

Он је објаснио да је тај систем бродова увезан са транспортима аутобусима, из одређених хотела са приморја, а гости онда бродовима долазе у Нови и обилазе Боку.

- Оно што нам је такође недостајало су турски гулети – од седам њих који су 2019. године долазили три до четири пута седмично, овог љета имали смо једно упловљавање седмично, то јест само су два гулета била на црногорској обали. Септембар нам је увијек био „добар мјесец“, јер падају цијене чартера, вријеме погодује наутичарима, видјећемо- рекао је Укропина.

Овај сегмент у пословању, Агенција је, како је казао, жестоко осјетила. Уз то, и пад чартера је био извјестан због цовида.

- Десило се у пар случајева да су бродови остајали у Сплиту, јер уколико је неко од посаде или гостију позитиван, брод не испловљава. Због тога смо, између осталог, у јулу и августу имали промет од 30 до 40 одсто из упоредне 2019. године. То свакако није довољно да бисмо надокнадили све што је недостајало прошле године, али што је – ту је. Не можемо много утицати на ствари које не зависе од нас- навео је Укропина.

Кад је ријеч о предстојећем периоду, за сада су у оптицају три резервације за 13. и 24. септембар и 8. октобар, када очекују мини-флоте од шест до седам катамарана на везу, уколико ситуација буде била повољна. Агенција за газдовање градском луком је под кредитним задужењем од 20 хиљада еура, које је подигла како би одржала пословање, након прошле године, која је била поражавајућа. Укропина је навео да су двије рате већ исплаћене, остаје још седам. То је око 2,3 хиљаде еура мјесечно.

Са друге стране, Агенција 'кубури' са дужницима односно потраживањима од прошле и ове године, али има и своје дугове. Агенција потражује око 20 хиљада еура, а дугује око 30 хиљада еура.

- Дио тог новца дугујемо и за услуге обезбјеђивања луке, па се надамо да ћемо убрзо кренути са имплементацијом видео надзора, за што је већ одабрана фирма. Тада обезбјеђење потпуно прелази у надлежност Агенције, чиме би на годишњем нивоу могли да уштедимо око 15 хиљада еура - казао је Укропина.

Он је рекао и да очекује да се у другој половини мјесеца наставе разговори око додјеле концесије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

23. septembar 2021 21:21