/ FOTO: KSENIJA MATOVIĆ - otović, subotić i samardžić
08/08/2022 u 15:18 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U HN trubulentna politička scena: DF ispao iz igre

Demokrate potpisale Sporazum o saradnji sa Novskom listom

Deveta sjednica SO Herceg Novi, koja je prekinuta juče, jer je Ivan Otović ( DF) predsjednik SO ghrada, odbio da uvrsti u proširenje dnevnog reda na predlog Stevana Katića, ( Demokrate) predsjednika Opštine, postavljanje Miloša Konjevića ( Novska lista) na mjesto potpredsjednika Opštine, te razriješi ove dužnosti Vesnu Samardžić ( SNP), uz obrazloženje kršenja Poslovnika, zapravo je razotkrila novo „ miješanje karata“ na političkoj sceni grada, ali i novu kolaiciju na vlasti.

Naime, Nikola Samardžić odbornik Demokrata i Jovan Subotić, odbornik Novske liste potvrdili su, da su  potpisali Sporazum o zajedničkom djelovanju. Prekid sjednice, obojica sagledavaju kao kršenje Poslovnika, dok je Ivan Otović, predsjednik SO naglašavao i tokom sjednice, ali i u izjavi novinarima nakon nje, da nema ništa protiv imenovanja potredsjednika Opštine i traži da se postojeći koalicioni sporazum stavi van snage. U DPS ističu da današnja dešavanja najavljuju turbulencije na političkoj sceni.

U klubu odbornika Demokratske Crne Gore nezadovoljni su prekidom sjednice, jer, su, kako je kazao Nikola Samardžić, očekivali da će sve tačke biti izlglasane, kako bi bile usvojene odluke.

- Novska lista je  u nama vidjela prave partnere i ljude koji rade za dobrobit ovog grada, prepoznali su to kao lokalna stranka i željeli su da napravimo saradnju koja će biti za dobrobit svih građana. Kao lokalna stranka, oni su uvijek podržavali stranke koje su se borile protiv DPS-a, a u nama su prepoznali iskrene borce protiv te vladavine, ocijenio je Samardžić.

Subotić je  kazao  da će detalji sporazuma biti predstavljeni u narednom periodu i da su, od lokalnih izbora 2021. godine bili faktor stabilnosti u gradskoj vlasti.

-  Sada se vraćamo u vrh političke scene, a kao i tada, i sada je mjera koalicije politička funkcija i da se volja naroda pretvori u političku stabilnost ovog parlamenta, smatra Subotić.

Podsjetio je, da Novska lista nikada nije tražila smjene kadrova i istakao da su za Otovića glasali, kada je predložen za predsjednika lokalnog parlameta.

Na pitanje da li će nakon današnjih dešavanja tražiti Otovićevu ostavku nije se izjasnio, ali i rekao da je prekid zasijedanja prekršaj te težine. Dodao je i to da trenutno zvanično broje 7 odbornika, plus dva, dakle ukupno devet jer su Slavica Božović i Milica Kostić, koje su u aprilu izašle iz SNP-a i odlučile samostalno djelovati, prišle Novskoj listi.

Otović smatra da imenovanje i razrješenje potpredsjendika Opštine mora da bude rezultat političkog dogovora i da se moraju ispoštovati određene zakonske procedure.

-  Na ovaj način, ne samo da sam zaštitio Skupštinu kao zakonodavno tijelo Opštine Herceg Novi, nego sam pokazao da grupacija kojoj pripadam, kao i veliki broj odbornika u Opštini Herceg Novi, ne želi da pristane na ucjene. Mi smo otvoreni za razgovor. Sutra me mogu smijeniti sa ove pozicije. Na sebe sam preuzeo političku odgovornost, kazao je Otović.

Naglasio je, da svaka vlast počiva na Кoalicionom sporazumu, i da je trebalo raskinuti postojeći prije potpisivanja novog i dodao da su u Demokratskom frontu  spremni na sve što slijedi.

- Nemamo ništa protiv toga da predstavnik Novske liste bude potpredsjednik. To smo rekli više puta i ovo nije nikakav obračun sa njima, samo želimo da se postojeći koalicioni sporazum stavi van snage i da se potpiše novi. Kolegama sam predlagao da idemo sa vanrednom sjednicom na kojoj će biti samo jedna tačka – razrješenje postojećeg i imenovanje novog potpredsjednika. Taj predlog Demokratskog fronta, kao i drugih političkih grupa koje su stale uz nas, nije bio prihvaćen i danas  ste svi svjedočili tome,  istakao je Otović.

Dodao je, da DF ne želi da bude dio ovakve vlasti, i spreman je na posljedice, poručio je Otović.

Za odbornika DPS-a Vlada Kosića, današnja dešavanja najavljuju turbulencije na političkoj sceni.

- Na sjednicama Skupštine opštine i kroz razna saopštenja naših političkih oponenata, slušali smo kako je lokalna vlast stabilna, a danas vidimo epilog te stabilnosti. Prije svega želim apelovati na sve kolege iz odborničkih klupa i klubova odbornika da se malo uozbilje i da shvate da cijenu svega ovoga plaćaju građani Herceg Novog. Čujemo neke nove momente, odnosno najavljivanje nekih novih koalicija, tako da u narednom periodu očekujemo očigledno turbulentan politički period u Herceg Novom i neke nove političke trenutke koji nama nisu poznati, smatra Kosić.

Podsjećamo, da su  vlast u ovom gradu, nakon prošlogodišnjih izbora, čini kolicija Demokrate sa 10 odbornika i DF sa SNP-om  koji su imali sedam odbornika. U međuvremenu, kada je SNP dok je Vladu vodio Zdravko Krivokapić,  a potom se  pridružio  matici koju je okupio sadašnji premijer Dritan Abazović,  dvije odbornice SNP Slavica Božović i Milica Kostić su u aprilu tekuće godine napustile  SNP, zadržavši funkcije kao nezavisne odbornice, danas već praktićno odbornice Novske liste

U vlasti su još sa jednim odbornikom Prava Crna Gora i Grupa građana “Glas za naš Novi” , te URA sa 2 odbornika. Koaliciju slabe i “preleta” iz jedne u drugu partiju, čak i u još uvijek neregistravanu, Demohrišćansku, čiji su kadrovi počeli da zauzimaju funkcije u Opštini.

Novska lista, je sa sedam odbornika, takođe dio vlasti, ali Kolacioni sporazum sa njom nikada do ovog trenutka nije potpisan. Ovome treba dodati, da je došlo do smjene kadrova Novske liste u Komunalno stambenom, Herceg festu i preduzeću Vodovod i kanalizacija. Čak nisu prisutni ni u Odborima direktora opštinskih preduzeća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 10:13