Локација предвиђена за градњу новог школског објекта / фото: К.М.
27/07/2021 u 06:50 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

У Игалу након деценију чекања нова локација за нову школу сада на Шиштету

У Управи јавних радова опредијељено је из буџета око 130.000 еура за пројектовање, ако завршимо локацију, следеће године можемо да завршимо пројектовање и почнемо изградњу школе - објаснио је Боро Лучић

Управа јавних радова на чијем је челу Новљанин, Боро Лучић, из капиталног буџета добиће 48 милиона, што је за 20 одсто више него што је било 2020. године. Како наводи, за Општину Херцег Нови опредијељено је преко 2,3 милиона за капиталне инвестиције, што је једно од највећих улагања у Херцег Нови.Једна од засигурно пријеко потребних инвестиција је изградња нове основне школе, на коју грађани чекају деценијама. Током посљедње четири године, локација школе "селила" се од дјечијег одјељена Института Игало, до плаца код Рибарске улице. Лучић објашњава да су кроз просторни план Општине Херцег Нови одређене могућности за градњу новог објекта, те да је изгрдања школе сада извјесна али овога пута на Шиштету.
- Изгубљене су четири године, јер бивша власт није помогла у рјешавању проблема. Кроз просторни план пробали смо да пронађемо најбоље локације, за сву дјецу са различитих страна Игала. То је државни пројекат, а Општина је ту да помогне. Садашње министарство је покренуло цијелу причу и добили смо помоћ. Формирана је радна група, представници Општине, министарстава просвјете и финансија, Управе јавних радова, и дошли смо заједно са менаџментом Института до најбољег рјешења, локација на Шиштету. Ту има довољно мјеста да се у склопу тог објекта направи и средња школа за физиотерапеуте, те да се пребаци факултет који се налази у Првој фази Института Игало - казао је Лучић.
Додаје да је план да се направи образовни центар, за који има довољно квадратуре.
- Надам се да ће бити коначна та локација и да за три мјесеца реализујемо договор са Владом и менаџметном Института. У Управи јавних радова опредијељено је из буџета око 130.000 еура за пројектовање, што је довољно за ову годину. Ако завршимо локацију можемо да распишемо тендер за пројектовање и до краја године уђемо дубоко у ту причу и следеће године завршимо пројектовање и почнемо изградњу школе - објаснио је Лучић.
Према садашњим процјенама, изградња нове школе коштала би између 3,5 и 4 милиона еура.

И бивша ДПС власт предлагала исту локацију

Подсјетићемо, и бивша локална власт на челу са ДПС-ом предлагала је за школу исту локацију. Наиме, Младен Кадић који се налазио на челу Секретаријата за просторно планирање, урбанизам и комуналне дјелатности 30.јуна 2015.године код Дирекције јавних радова кандидовао је пројекат изградње основне школе у Игалу. Опредијељено је 70.000 еура из капиталног буџета, за 2017.годину за израду идејног архитектонско урбанистичког рјешења за локацију и школску зграду у зони ДУП " Шиштет Баре".
- Локација у зони Шиштет Баре намијењена изградњи школе је задовољавајућа са више аспеката. Дио парцеле од око 11.900 м2, предвидјели смо за изградњу основне школе капацитета 400 ђака, чиме ће се значајно растеретити ОШ " Дашо Павичић" - казао је тада Кадић.


Предједник Општине Стеван Катић каже да један од услова за изградњу основне школе тај да парцела буде површине најмање 10.000 квадрата.
- Годинама је актуелно ово питање, родитељи и остали грађани прикупљали су потписе и подносили петицију, а представници Општине упућивали дописе надлежнима у Подгорици, али ниједан конкретан корак није направљен. Драго ми је што се први пут на један овако озбиљан начин приступило рјешавању градње школе у Игалу - казао је Катић. Подсјећа да је локална управа током претходног периода слала више дописа ка ресорном министарству и иницијативу да се крене са мртве тачке и да то не буду само обећања дата током изборних кампања, но без успјеха.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

24. septembar 2021 00:52