Нова градска плажа у Игалу / -к.м.
07/07/2021 u 07:50 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Игалу воље не недостаје, али фале хотели

На пар стотина метара два хотела, један запуштен, а други срушен. Да се у њих уложило, замислите шта би то значило за Игало, Херцег Нови уопште, каже Зоран Савковић, предсједник МЗ Игало

Љето је у Игало "упловило" са већим бројем туриста од пројектованог, када је ријеч о упоредној, 2019. години. Према ријечима предсједника ове МЗ Зорана Савковића, смјештајни капацитети су попуњени на нивоу 70 одсто у односу на исти период претпрошле године, реализован је велики број инфраструктурних пројеката, али се на капиталне инвестиције чека годинама.

image

Зоран Савковић

-к.м.

На неке попут изградње хотела у власништву Вектра Бока у центру Игала чак 12 година.
– На подручју Игала живи преко 8.000 становника, што је више него у неким општинама у Црној Гори. Да би Игало унаприједило јединствену понуду, неопходно је да се изгради хотел на мјесту некадашњег "Тамариса", обнови хотел "Игало", реконструише Прва фаза Института, уреди плато око некадашњег Агрума. Неопходно је и да се изгради обећани савремени тржни центар на 4.000 квадрата, изграде школа и аутобуска станица, надогради зграда Мјесне заједнице, среди Илијин парк, валоризује Титова вила, регулише ушће Суторине и направи централни колектор. За све ове инвестиције постоје пројекти или су ревидовани, а неопходна су милионска улагања. Са пројектима су врата отворена и за локалну управу да пронађе инвеститоре и реализује их. У финансијској конструкцији учествовали би привредници, мјештани са локалном управом и заинтересованим инвеститорима којих има, али их је неопходно привући одговарајућом инфраструктуром – каже Савковић.
Од позитивних примјера наводи да 100 домаћинстава у Дреновику недавно добило канализациону мрежу. Ради се и на спајању осталих домаћинстава на главну мрежу поред Спортске хале, а инвестиција је вриједна око 150.000 еура и за њу постоји пројекат.

Добили нову градску плажу

На иницијативу Општине Херцег Нови у Игалу је испод Титове виле направљена градска плажа. Радове је изводила фирма Бокић, а финансирала локална управа.
Према ријечима Савковића, плажа је уређена на простору који је био девастиран
Мила Војчић из Бањалуке редован је гост Игала и сматра да је ово мјесто пун погодак за младе. – Има много локала за изласке, а цијене прате свачији џеп – оцијенила је Војичићева.
Милош Јовановић из Јагодине бира Игало за свој и одмор своје породице.
– Лани нас је у намјери да љетујемо спријечила корона. Није ни сада ситуација бајковита, али важно је да су границе отворене – каже Јовановић.
Требињац Андрија Миљановић дошао је на викенд са дјевојком.
– Много Новљана дође по свјежину платана у мој град, а и ми дођемо овдје да се окупамо у мору и подружимо. Све је лијепо – казао је Миљановић.


Истиче да би акценат требало ставити на развој здравственог туризма, по којем је Игало надалеко препознато. Влада Црне Горе би требало да се одреди, а Општина је ту да помогне уређењу Прве фаза Института. Наглашава и да је несхватљива одлука власника Вектра Боке да се затвори један хотел, а други сруши.
– Хотели су се могли реновирати за пар милиона еура и имали би сада туризам на нивоу. Овако, на пар стотина метара два хотела, један запуштен, а други срушен. Да се у њих уложило, замислите шта би то значило за Игало, Херцег Нови. Да се то десило прије 12 година не би данас имали проблема ни са шеталиштем нити постављали питање за плаже. У тим хотелима имали би 1.000 луксузних лежаја. Земљиште на темељима бившег Тамариса је тренутно неугледан паркинг и надам се да ће Влада ускоро ријешити то питање и да ће добити судски епилог, јер је превише драгоцјено ово што Игало посједује и које све предности има – каже Савковић.
Један од симбола Игала биће и сатови, који ће ускоро бити постављени на раскрсници главне саобраћајнице. Три сата су стигла и у току су радови на постављању, а с обзиром на то да ће радити на струју добили су сагласност из ЦЕДИС-а за посебно напајање.
Уређење сквера је коштало око 20.000 еура, а већи дио новца обезбиједили су донатори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 02:48